Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Z Krymu se ozývá střelba! Domobrana prý střílela po aktivistech i evropské pozorovací misi

Na Krymu je pořádně živo, ozývá se střelba! A to prý kvůli krymské domobraně
Na Krymu je pořádně živo, ozývá se střelba! A to prý kvůli krymské domobraně  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, simao - 
8. března 2014
16:32

Krymská domobrana prý začala střílet! Ukrajinská média tvrdí, že proruští ozbrojenci dnes ostřelovali auto s prozápadními aktivisty v Simferopolu a později na přístupové silnici z ukrajinského vnitrozemí měli dokonce zahnat střelbou také tým evropských vojenských pozorovatelů! Incidenty si nevyžádaly žádná zranění, ale dál výrazně zvýšily napětí na poloostrově.

V Simferopolu neoznačení, údajně proruští ozbrojenci nejrpve střelbou napadli auto proevropských aktivistů. Incident byl zřejmě prvním vážným ohrožením životů od zahájení ruské invaze. Stal se před sídlem okupované krymské vojenské správy.

Ještě předtím měl agresivní dav proruských aktivistů, podporovaný prý i ruskými vojáky, napadnout jednotku ukrajinských pohraničníků v obci Ščolkine západně od krymského přístavu Kerč, tvrdí ukrajinská média. Zbili velitele ukrajinské jednotky a zmocnili se zbrojního skladu. Byty ukrajinských důstojníků pak útočníci vyrabovali a rodiny pod pohrůžkou zastřelení vyhnali na ulici.

Na východě Ukrajiny se dnes sešly také už tradiční víkendové demonstrace proruských aktivistů - na Leninově náměstí v Doněcku i v Charkově, kde se nad hlavami demonstrantů objevily transparenty s nápisy "Za svazek bratrských národů", "Fašismus neprojde" a "Pryč s NATO".

Zastrašování mezinárodní mise. Střelbou!

Na severu Krymu několik hodin poté hlídka "sil sebeobrany" vypálila výstražné výstřely do vzduchu, aby odradila tým neozbrojených pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) od pokusu zahájit na poloostrově svou monitorovací misi.

V misi OBSE je 50 členů - a mezi nimi i dva Češi. Neozbrojení inspektoři se o vjezd na okupovaný poloostrov pokouší od čtvrtka. Ani jeden ze dvou dosavadních pokusů ale nebyl úspěšný a kontroloři se museli s nepořízenou vrátit zpět do svého hotelu v Chersonu, který leží asi 100 kilometrů severozápadně od Krymu. Rusko přitom viní OBSE, že porušilo pravidla a misi vyslalo "bez přihlédnutí k názoru a doporučení ruské strany a bez vyčkání na oficiální pozvání od krymských úřadů". Podle OBSE ale krymský režim nemá právo o misi rozhodovat, protože partnerem celoevropské instituce je výhradně vláda v Kyjevě.

"So Gay" Lavrov: Ruského ministra na Západě přejmenovali

Palbu na Krymu pak i dnes doprovodila diplomatická přestřelka mezi Moskvou a Západem. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov z Moskvy vzkázal, že jeho země je připravena k rovnoprávnému dialogu o ukrajinské krizi, musí to prý ale být dialog čestný. Nové ukrajinské vedení přitom označuje za nesamostatné, podléhající radikálním nacionalistům.

Úsměvnou však byla situace, kdy kanál Channel 4 Sergeje Lavovra v simultánním překladu označil za podivným tvarem "so gay lover of". Jména by se zkrátka překládat neměla.

Chyba v překladu: Jméno ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova se v tomto titulku pokusili nešikovně přeložit. Na "so fay lover of".... Chyba v překladu: Jméno ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova se v tomto titulku pokusili nešikovně přeložit. Na "so fay lover of".... | Reprofoto Channel 4/SWNS

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nevervsemucoctes ( 8. března 2014 23:15 )

01.01.2014, Kiev, Ukraine. The neo-nazi march in Kiev. www.youtube.com/watch?v=M9vafHG6VI4

realistann ( 8. března 2014 21:27 )

17,4 tisíce miliard USD dluhu vlády USA nelze splatit http://www.usdebtclock.org/ A vo to to je pánové. Rusko má na sibiři celou periodickou tabulku prvků, ropu, plyn, uhlí, diamanty, dřevo a prostě všechno. A vo to to je ( z diskuse)

realistann ( 8. března 2014 20:52 )

Převrat zorganizovaný CIA přivedl k moci vládu zastupující oligarchy a extrémistické skupiny. Její členové se skládají z několika nacistických lídrů. Tohle je poprvé druhé světové války, co se v Evropě dostali k moci politici, kteří se přímo ztotožňují s Třetí říši. http://wertyzreport.com/2014/03/04/kdo-jsou-naciste-v-ukrajinske-vlade/

realistann ( 8. března 2014 20:50 )

Brutální masakr ve Volyni nacistickými banderovci ,současnou vládou Kyjeva http://www.czechfreepress.cz/tema-tydne/volynsky-masakr.html

realistann ( 8. března 2014 20:44 )

jo dobrý ,on napsal dobrej i předešlej článek http://www.prvnizpravy.cz/sloupky/ukrajina-dalsi-pohreb-demokracie-a-prava/

Zobrazit celou diskusi