Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krym: Rabování! Dav vyháněl z bytů ukrajinské pohraničníky a hrozil jim zastřelením

Autor: ČTK - 
8. března 2014
13:25

Bití, rabování, výhrůžky. S takovými zvěrstvy se musela potýkat skupina ukrajinských pohraničníku v obci Ščolkine - zaútočil na ně totiž agresivní dav aktivistů podporovaných ruskými vojáky. Vyplenili jejich byty a rodiny chtěli zastřelit, když je dobrovolně neopustí!

Agresivní dav proruských aktivistů podporovaný ruskými vojáky dnes napadl jednotku ukrajinských pohraničníků v obci Ščolkine západně od krymského přístavu Kerč. Zbili velitele ukrajinské jednotky a zmocnili se zbrojního skladu.

„Při útoku agresoři zbili velitele směny pohraničního útvaru, který byl ve službě a pokoušel se bránit. Ovládli přitom sklad zbraní,” řekl listu Ukrajinska pravda člen ukrajinské pohraniční služby. Byty ukrajinských důstojníků útočníci vyrabovali a rodiny pod pohrůžkou zastřelení vyhnali na ulici.

Podle velení ukrajinský pohraničníků je pohraniční post v obci Ščolkine plně v rukou proruských povstalců. Stanoviště leží asi 70 kilometrů západně od přístavu Kerč, který je z velké části rovněž pod kontrolou ruských vojsk. Podle pátečních informací má nyní Rusko na Krymu 30 000 vojáků.

V krymském správním středisku Simferopolu podle místních médií skupina neoznačených ozbrojenců napadla tým kameramanů americké agentury AP. Novináři chtěli u jedné z restaurací připevnit kameru, která měla v online režimu přenášet dění na přilehlém náměstí. Američtí žurnalisté byli označeni za špiony a technika jim byla zabavena. Po dvouhodinovém výslechu byli propuštěni na svobodu.

Novináři v ohrožení

V Sevastopolu byla podle agentury Unian u jednoho z vojenských objektů napadena skupina zpravodajů ruského časopisu Russkaja planěta. Reportéra Pavla Nikulina neznámí ozbrojenci surově zbili, zraněni byli další čtyři novináři. Pětice Rusů je v nemocničním ošetření.

Podle ruských státních médií je na poloostrově klid, mezi ruskojazyčným obyvatelstvem panuje povznesená nálada v očekávání referenda. Obyvatelé Sevastopolu podle moskevského rozhlasu plánují na neděli velkou oslavu, jejímž vyvrcholením bude živý obraz na centrálním Nachimovově náměstí. Pět tisíc lidí se tam má seskupit v tříbarevném obrazci ruské vlajky. Akce má název "Pro tvou správnou volbu".

Na neděli 16. března vyhlásilo vzbouřenecké krymské vedení referendum, které má rozhodnout o připojení poloostrova k Rusku. Anexi má z ruské strany umožnit nový zákon, který zmocní Kreml připojit k Ruské federaci cizí území bez souhlasu státu, jemuž dosud patřilo.

kkkastr ( 14. března 2014 17:20 )

A američan žít na dluh

kkkastr ( 14. března 2014 17:08 )

Americkej vylizovač zadků-santixkauz

nevervsemucoctes ( 8. března 2014 23:32 )

A co nějaké skutečné důkazy? Nic!!! Novináři, podporujete otevřené projevy nacizmu? Vzestup nacizmu na Ukrajině: 01.01.2014, Kiev, Ukraine. The neo-nazi march in Kiev. http://www.youtube.com/watch?v=jVUjXa0WWBs Banderovci v Charkove, jdou proti vlastním lidem za 200 hřiven http://www.youtube.com/watch?v=jVUjXa0WWBs

venxa ( 8. března 2014 23:21 )

Roztahovacny stupidni Rusaci a prihloupla ceska bolsevicka luza je stejna verbez, stejny prasivy odpad spolecnost, stejny zhovadily pronarod podlidi.

itartas ( 8. března 2014 20:11 )

jsi zábavná, jak malá holka na písku...s tebou se nebavím

Zobrazit celou diskusi