Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

10 otázek, na které jste se báli zeptat: Co musíte vědět o Krymu?

10 otázek, na které jste se báli zeptat.
10 otázek, na které jste se báli zeptat.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: kat - 
4. března 2014
21:39

Krym obsadili ruští vojáci, prezident Putin hrozí válkou. Zraky celého světa jsou v posledních týdnech upřeny na Ukrajinu. Proč? Co se tam vlastně děje? Nesledujete nepokoje na Ukrajině od samého začátku? Přinášíme odpovědi na základní otázky týkající se aktuálního dění na Ukrajině! Buďte v obraze i vy!

1. Co si pod pojmem Krym představit?

Krym je poloostrov v Černém moři. Dnes, 23 let po rozpadu Sovětského svazu, je autonomně spravovanou částí nezávislé Ukrajiny. Poloostrov je zejména pro své středomořské klima oblíbenou turistickou destinací.

Už v 19. století si ruská carská rodina a vysoká šlechta nechaly na jižním pobřeží Krymu stavět letní rezidence, poloostrov je známý i pro svůj sekt. Probíhající spory se ovšem týkají primárně strategické polohy tohoto území. Pro Rusko je totiž výhodným přístupovým bodem k Černému moři, už několik staletí na něm leží vojenská základna ruského námořnictva.

2. Chtějí být obyvatelé Krymu Rusy nebo Ukrajinci? A kdo jsou ti pánové se směšnými čepicemi?

Většina obyvatel (60%) Krymu jsou Rusové, kteří se k ukrajinskému občanství nehlásí. Ukrajinci, žijící na Krymu v menšině (25%), se ovšem Rusy být necítí. Zbytek obyvatel jsou Tataři – ano, to jsou ti s těmi zvláštními čepicemi na hlavách. Na Krymu žili celá staletí, dokud je v roce 1944 Stalin nenechal odsunout do střední Asie. Asi polovina z nich deportaci nepřežila. Teprve v roce 1991 se mnozí Tataři vrátili zpět na Krym, jejich postoj k Moskvě je dosud nedůvěřivý. Velká část proto v bojích podporuje opozici.

3. Proč je všude najednou tolik ruských vojáků?

Jakmile je v ohrožení jeden z nejstrategičtějších bodů Ruska, jde pro Vladimira Putina do tuhého. Na ukrajinském poloostrově je už několik desetiletí základna ruské černomořské flotily. Její tradice sahá až do 18. století, kdy Kateřina Veliká založila přístav Sevastopol. Moskva se obává, že by Ukrajina mohla po nových volbách vypovědět smlouvy o umístění základny – zvítězí-li tedy proevropská opozice. Putin přítomnost svých vojsk na Krymu obhajuje tím, že se snaží chránit krymské Rusy před radikálními revolucionáři z Majdanu.

4. A proč nikdo nic neudělal, když Putinova vojska prostě napochodovala na cizí území?

Západ se obává, že by svým zásahem mohl situaci ještě více vyostřit a konflikt by mohl vyústit v další zbytečné krveprolití. Zapojí-li se Evropa i Amerika, mohla by vzniknout válka nevídaných rozměrů. A za takové riziko jim klid na Krymu nestojí.

5. Jak začal konflikt na Ukrajině?

Lidé v Kyjevě v čele s boxerským šampionem Vitalijem Kličkem povstali proti režimu prezidenta Janukovyče už v listopadu, v únoru však demonstrace vyústily v pouliční válku. Při přestřelkách a bitkách policistů s demonstranty padla na náměstí Nezávislosti asi stovka lidí. Parlament vyhodnotil, že prezident Janukovyč nechal konflikt zajít moc daleko, a rozhodl se ho sesadit. On se své funkce vzdát odmítá a hledá oporu v Moskvě a na Krymu.

6. Mají na Krymu rádi boxera Klička?

Opoziční vůdce Vitalij Kličko se snaží Ukrajinu přiblížit západu, za což ho oslavují odpůrci Janukovyčova režimu. Nelíbí se to ovšem proruskému šéfovi nové krymské vlády Sergeji Aksjonovovi. A na své straně má navíc více než polovinu obyvatel poloostrova.

Přestože krvavé demonstrace na Majdanu vzešly z protestů proti proruské politice prezidenta Viktora Janukovyče, i jeho zastánci jsou bohužel pro Klička úspěšní. Moskva o demonstrantech z Majdanu mluví jako o extrémistech a teroristech. V několika proruských městech na Krymu už proběhly demonstrace proti nově zvolené prozatímní vládě, která vzešla převážně z řad Janukovyčových odpůrců.

7. V televizi teď pořád zabírají ruskou černomořskou flotilu a vojáky. Proč ty lodě i zbraně vypadají tak prehistoricky? To nemají nic modernějšího?

Ukrajinská armáda nemá zrovna nejlepší pověst. Platí za nedostatečně financovanou, zkorumpovanou, špatně vzdělanou a nedostatečně vyzbrojenou. Na nedostatek peněz ze státního rozpočtu si vojáci stěžují neustále. Proto většina zbraní skutečně je zastaralá a pochází často ještě z dob Sovětského svazu. Na dlouho slibovanou modernizaci netrpělivě čeká i ruská černomořská flotila. Podle expertů pocházejí její lodě ze 70. let minulého století.

8. Kde se o Krymu dozvím více?

V současné době se o Krymu píší hlavně turistické příručky – přece jen je, nebo tedy ještě donedávna byl oblíbenou turistickou destinací. Zajímá-li vás ale historie a kultura, je vhodná například kniha Vasilije Aksjenova »Ostrov Krym«.

9. Je slavný krymský sekt jen mýtus, nebo existuje doopravdy?

Krymský sekt neboli »Šampaňskoje« je ukrajinské šumivé víno vynalezené v roce 1799 právě na Krymu. Původně se vyrábělo ve městech Sudak a Alušta exkluzivně pro ruský carský dvůr v Petrohradě. Mezinárodní popularitu a uznání získal krymský sekt v roce 1900, kdy dostal vyznamenání na pařížské výstavě vína.

10. Co teď bude dál?

Krym je v podstatě obsazen Rusy. Vzhledem k tomu, že většina obyvatel žijících na poloostrově, je ruské národnosti, občané neprotestují. Otázka je, jak na »okupaci« bude reagovat Ukrajina. Nová proruská vláda Krymu chce, aby poloostrov v budoucnu fungoval jako úplně samostatný stát. Na 30. března je naplánované referendum, ve kterém budou mít obyvatelé šanci hlasovat o oddělení Krymu od Ukrajiny. Pokud by si ruské obyvatelstvo odtržení odhlasovalo, Krym by pravděpodobně připadl Rusku, nadále by ale mohl být spravován autonomně.

krupan10 ( 5. března 2014 11:45 )

to jste řekl hezky. Je to starý oblíbený trik pravdoláskařů : stokrát opakovaná lež se stává pravdou

krupan10 ( 5. března 2014 11:43 )

máte pravdu

krupan10 ( 5. března 2014 11:42 )

přesně tak

krupan10 ( 5. března 2014 11:39 )

neptejte se, tyhle bakalovský prolhaný média vám stejně neodpoví jinak než lží

123automobil ( 5. března 2014 08:26 )

Zobrazit celou diskusi