Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Sexy děva Putinovy televize zkritizovala okupaci. Jsou jako nacisti, dodal vyhozený ruský profesor

Autor: ČTK, simao - 
5. března 2014
09:55

I mezi Rusy se objevuje kritika postupu Putinovy armáda na ukrajinském Krymu. Ozvala se i populární moderátorka ruské televize RT Abby Martin, která se vyjádřila proti vojenskému zásahu. Kritikou nešetřil ani ruský historik a profesor Andrej Zubov, přednášející na prestižní diplomatické akademii. Dění na Krymu přirovnal k nacistickému anšlusu Rakouska. Dostal padáka!

Líbivá tvářička moderátorka Abby Martin se objevila i na předních stránkách amerických médií. "Holy sh*t, jsem na přední stránce The Huffington Post," divila se Američanka, kterou však zaměstnává ruská televize Russia Today (RT). Tedy Putinova televize. Je totiž financována ze státního rozpočtu. A občas je označována za nástroj propagandy Kremlu. "Jen proto, že pracuji zde, na RT, ještě neznamená, že nejsem nezávislá," upozorňovala přitom Abby.

A v přímém přenosu pokárala Putina za postup na Krymu: "Zdůrazňuji, že jsem kategoricky proti jakémukoliv vměšování se do vnitřních záležitostí suverénní země. To, co udělalo Rusko, je špatné." Ruský prezident se přitom včera snažil dění na Krymu obhájit - prý jde o "humanitární akci" na pomoc ruskému obyvatelstvu. Západ však postup ruských vojsk označuje za akt zvůle a hrozí Rusku sankcemi.

Jsem proti vojenské intervenci, tvrdí kráska ve službách Ruska

Slova pohledné televizní hvězdičky tak zaujala veřejnost. Postavit se Putinovi, to chce kuráž. Abby se však nesetkala jen s pozitivními reakcemi. "Nejprve mě nazývali ´ruskou propagandistkou´ pro udržování linie vysílání RT, teď dostávám kouř od lidí, že jsem se zaprodala západnímu imperialismu, protože jsem vyjádřila názor, ve který věřím. Jsem proto vojenské intervenci. Tečka. A ne, nejedu se na Krym," napsala Abby na Facebooku. Zda dostala v televizi postih, není jasné. Ačkoli kolovaly fámy o vyhazovu novinářky, její šéfka prohlásila, že Abby se stala obětí "americké propagandy", ale že s ní nadále počítá.

Rusy přirovnal k nacistům! Profesor z prestižní univerzity dostal padáka

To profesor prestižní moskevské vysoké školy pro diplomaty MGIMO Andrej Zubov dostal skutečně padáka. O místo přišel poté, co si dovolil v tisku přirovnat nynější ruskou okupaci Krymu k anšlusu Rakouska nacistickým Německem v roce 1938. "Mému otci přes vedoucího katedry vzkázali, že jej rektor propouští," oznámila serveru BBC profesorova dcera Irina.

Historik Zubov v liberálním listu Vedomosti srovnával pod titulkem "To už tady bylo" shodné rysy mezi počínáním ruských vojsk na Krymu a připojením Rakouska k Hitlerově říši. Také varoval, že Rusko si pokazí vztahy se Západem i s Ukrajinou. Serveru slon.ru pak prozradil, že nejprve obdržel ultimátum, aby sepsal vlastní žádost o propuštění, anebo bude vyhozen. Odpověděl, že nic psát nebude, ať ho vyhodí sami, když chtějí. "Přímo řekli, že vše je kvůli té poznámce (v novinách), ale žádné další podrobnosti nesdělili," dodal autor pěti historických monografií a 150 vědeckých prací.

Zubov, který učil na MGIMO od roku 2001, časopisu Novoje vremja řekl, že nechtěl přijít o práci, ale "jsou situace, kdy musíme jednat, nehledě na vlastní strach". Vedle toho pak ruská policie včera před ministerstvem obrany v Moskvě zatkla také desítky aktivistů, kteří protestovali proti počínání ruských vojáků na Krymu...

japos22 ( 5. března 2014 19:42 )

Každý svého štěstí strůjcem

annael ( 5. března 2014 17:38 )

S rezidentem lezoucím Rusku do zádele těžko.

anka ( 5. března 2014 15:42 )

uz nasel, jenze vsichni utekli...

anka ( 5. března 2014 15:05 )

anka ( 5. března 2014 15:05 )

Zobrazit celou diskusi