Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hurikány: Pohroma z nebes

Fotografie
Dean  (Autor: internal)
Autor: rvs - 
1. září 2008
15:45

VIDEO: Právě nyní se na americkou Louisianu řítí hurikán Gustav. Asi dva miliony lidí už byly evakuovány. Mají obyvatelé pobřeží důvod ke strachu?

Hurikán, cyklón a tajfun

Pojem hurikán, stejně jako cyklón a tajfun, se používá pro tropické cyklóny v Atlantiku, zejména v Karibském moři, a v severním a jižním Pacifiku.

Tropická cyklóna má známý vzhled obrovské rotující oblasti oblaků se silnými větry a bouřkovými jevy. Můžeme si ji představit jako obrovský tepelný motor.

Příznivými podmínkami pro vznik tropické cyklóny jsou existující poruchy počasí, teplá voda oceánu, vysoká vlhkost vzduchu a relativně malé pohyby vzduchu. Když takové podmínky panují dostatečně dlouho, může tato kombinace vyvolat silné bouře, neuvěřitelné vlny, prudké lijáky a záplavy.

Tropické cyklóny jsou v různých částech světa rozdílně nazývány, i když se jedná o bouře, působící na stejném principu: v Severní Americe je to hurikán, v Mexiku Chubasco na Haiti Taino, v Asii je nazývána tajfunem, na Filipínách Bagyo, v Austrálii a na Novém Zélandu Willy-willy.


Katastrofa se jménem

Kvůli snadnější komunikaci se tropickým bouřím dávají jména. Seznamy jmen připravují příslušné regionální organizace několik let dopředu. Původně se bouře označovaly jménem svatého, který měl v daný den jmeniny, později meteorologové pojmenovávali bouře libovolně, např. jménem neoblíbeného politika.

Dnes se používá standardizovaný systém, ve kterém se bouře v průběhu roku pojmenovávají jmény postupně podle abecedy. Používají se zpravidla anglická, francouzská či španělská jména, neboť toto jsou nejčastější jazyky v místech, kde se tropické cyklóny vyskytují.

Původně se používala zásadně ženská jména, kvůli politické korektnosti se však dnes používají jak mužská, tak ženská jména, která se pravidelně střídají.

Jména se používají opakovaně, pokud však bouře způsobí obzvláště vysoké škody, její jméno se ze seznamu vyřadí.


POHROMY ZPŮSOBENÉ HURIKÁNEM

Řádění hurikánů a cyklónů je každoročním postrachem milionů lidí a úplný výčet těchto katastrof by vydal na celou knihu. Zmiňujeme proto jen několik z nich, které svým rozsahem patří k nejhorším.

Zatímco řádění hurikánů v USA je pečlivě zdokumentováno a oběti i škody na majetku jsou poměrně přesně vyčísleny, například nedávný cyklón Nargis v Barmě, který počtem mrtvých patří mezi nejkrutější v historii, na přesné vyčíslení obětí i škod ještě stále čeká.


Hurikán Agnes na východním pobřeží USA

Tento hurikán zasáhl východ Spojených států v červnu roku 1972. Nejdříve zasáhl silnými bouřemi Floridu, nejhorší úder tohoto hurikánu ale zaznamenal severovýchod Spojených států, kde Agnes způsobila silné deště, které vedly k rozsáhlým záplavám od Virginie až k New Yorku.

Agnes způsobila ve Spojených státech 122 úmrtí, z toho devět na Floridě a zbytek na severovýchodě území. Dalších sedm obětí bylo zaznamenáno na Kubě. Ztráty na majetku byly vyčísleny na 2,1 miliardy amerických dolarů, což by nyní, po započítání inflace, znamenalo přibližně 12 miliard dolarů.


Hurikán Mitch ve Střední Americe

Hurikán Mitch zasáhl Střední Ameriku na přelomu října a listopadu 1998. Experti jej tehdy označili za jeden z nejničivějších hurikánů v historii.

Vítr dosahoval rychlosti až 290 kilometrů za hodinu a jeho vinou zemřelo kolem 12 tisíc lidí. Zničena byla téměř veškerá infrastruktura a dvě třetiny úrody.


Floyd Floyd | wikipedia.org

Hurikán Floyd v Severní Karolíně

Hurikán Floyd se zformoval počátkem září 1999 a postupně sílil. S obrovskou silou se přehnal přes Bahamy, které těžce poničil.

Jeho hrozba vyvolala do té doby největší evakuaci v dějinách USA, své domovy na východním pobřeží USA opustilo více než 2,5 miliónu obyvatel v pěti státech.

Hurikán Floyd se kus před pobřežím překvapivě obrátil na sever a podstatně zpomalil. Velká část obyvatel věřila, že nebezpečí pominulo. Bohužel to byl omyl - Floyd sice přestal být nebezpečný silou větru, stále ale představoval hrozbu pro enormní množství srážek, které nesl a které následně spadly na poměrně malém území, stále ještě nasáklém vodou z předešlého hurikánu Dennis.

Většina vody dopadla na Severní Karolínu a to zejména v povodí řeky Tar a způsobila jedny z nejstrašnějších povodní v historii státu.

Řada měst na řece Tar byla zcela zničena a musela být vybudována úplně znovu. Například v Princeville se řeka Tar převalila přes speciální protipovodňovou hráz a pokryla město do výše šesti metrů na více než deset dní.

V době svého řádění byl Floyd nejsmrtonosnějším hurikánem od hurikánu Agnes v roce 1972. Zabil 57 lidí, z toho 34 v Severní Karolíně, a způsobil škody ve výši 4,5 miliardy dolarů.


New Orleans New Orleans | wikipedia.org

Hurikán Katrina v New Orleans

Obyvatelé přístavního města New Orleans v americkém státě Luisiana na srpen roku 2005 zřejmě nikdy nezapomenou.

Poté, co se zprvu poměrně mírný hurikán přehnal přes Floridu a získal novou sílu nad Mexickým zálivem, byla ve městě 27. srpna zahájena nepovinná evakuace. Asi 80 obyvatel New Orleans své domovy opustilo ještě před bouří, zbytek zůstal ve městě.

29. srpna se strhlo peklo. Silný vítr zničil město, roztříštil okna, hromadil odpad po celém městě a přinesl silný déšť a záplavy. Ochranné hráze a obranné prostředky neudržely Mississippi v korytě a následkem toho byla zaplavena větší část města, která se nacházela i pod normální úrovní hladiny řeky. Situace se ještě zhoršila, když se protrhly další 4 kanály. Na některých místech dosáhla voda až výšky 7,6 metrů.

30. srpna začala voda ustupovat a odhalovala pohled na zkázu, kterou hurikán Katrina způsobil. Náklady na opravy a škody způsobené hurikánem Katrina byly vyčísleny na 10 až 25 miliard dolarů. Ekonomická ztráta byla vyčíslena na 100 miliard dolarů. Ztráty na lidských životech vystoupaly až na hrůzné číslo, uváděné v rozmezí mezi 1200 - 1600. Nejhůře postihlo řádění hurikánu chudé černošské čtvrti, kde byl i největší počet obětí na životech.

Zatímco před Katrinou měla celá aglomerace New Orleans přes 1,3 milionu obyvatel, v současnosti je jejich počet přibližně o třetinu nižší.

Po úderu Katriny byl prezident Bush tvrdě kritizován za pomalou reakci a nedostatečnou bezprostřední pomoc. Hurikán Katrina byl později označen za "největší civilní technickou katastrofu v historii USA".


Hurikán Stan v Guatemale

V říjnu 2005 zahynuly v Guatemale při běsnění hurikánu Stan asi 4 tisíce lidí. Indiánské vesnice Panabaj a Tzanchaj asi 180 kilometrů západně od guatemalské metropole pohřbila šestimetrová vrstva bahna.

Záchranáři nevěděli, kde přesně mají po obětech pátrat a snažili se skrze nánosy bahna prokopat ke střechám obydlí. Celá oblast byla nakonec prohlášena za masový hrob.


Cyklónom najťažšie zasiahnutá oblasť Irrawaddy delta v Mjanmarsku. Cyklónom najťažšie zasiahnutá oblasť Irrawaddy delta v Mjanmarsku. | SITA

Cyklón Nargis v Barmě

Cyklón Nargis se vytvořil 27. dubna 2008 nad Bengálským zálivem a který 3. května dopadl plnou ničivou silou na Barmu.

Největší zkázu způsobila přílivová vlna, která zaplavila pobřežní nížiny podél dolního toku a delty řeky Iravádí. Nejhůře bylo postiženo dvěstětisícové město Bogalay, které bylo téměř celé rozmetáno. Také města Laputta a Kyaik byla prakticky srovnána se zemí. V oblastech zasažených cyklonem žije přibližně polovina obyvatel Barmy, to znamená asi 27,5 milionu.

Původní odhady mluvily o stovkách obětí, ale již 7. května agentura Reuters uváděla, že si tato katastrofa vyžádala nejméně 22 500 mrtvých, dalších 50 000 osob je pohřešovaných a až milion lidí přišlo o svůj domov. O několik hodin později se objevily informace, že v oblasti delty Irávádí je zřejmě přes 100 000 obětí.

Barmská vládnoucí vojenská junta požádala o mezinárodní humanitární pomoc avšak její poskytnutí výrazně komplikovala neudělením vstupních víz humanitárním pracovníkům. Barma tedy dlouho pouze přijímala materiální pomoc, kterou tamní vláda následně přerozdělovala.


Zdroje: wikipedia.org, e-Počasí.cz


O hurikánu Gustav čtěte zde.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání