Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jan Turek si půjčil klec pro psy!

Obviněný Jan Turek v obležení novinájan turek, kuřimřů. Na nic zásadního ale neodpověděl
Obviněný Jan Turek v obležení novinájan turek, kuřimřů. Na nic zásadního ale neodpověděl  (Autor: Miroslav Homola)
Autor: Ondřej Požár - 
24. července 2008
10:51

Jako třetí v pořadí svědčila bývalá spolužačka Kateřiny Mauerové Ada Nazarejová, která půjčila Kateřině lékařské zprávy své dcery. Kateřina to vysvětlila tím, že chce pro své vedoucí v Paprsku udělat přednášku o nemocných dětech.

"Nepřipadalo mi to divné, myslela jsem, že to zpracuje někdo, kdo studoval medicínu. Půjčila jsem jí asi sto stran lékařských zpráv. Když ale chtěla rentgenové snímky, tak mi to přišlo divné a odmítla jsem to. Listiny mi v pořádku vrátila po několika dnech, takže nevím, co s nimi udělala. To se dnes mohu jen dohadovat. Policie pak po mně chtěla, abych vyšetřovatelům poskytla všechno, co jsem tenkrát Kateřině půjčila," sdělila svědkyně.

Po Nazarejové vypovídal policejní technik Leoš Novotný, který se účastnil zásahu v domku v Kuřimi. U souseda si ověřili podezření, že v domě je týraný chlapec. "Paní nám řekla, že má jen dceru. Ta byla někde v horním patře. Ověřil to kolega a přišel s tím, že podoba dítěte neodpovídá záznamu. Proto jsme chtěli vidět všechny místnosti. Místnost pod schodištěm byla zavřená. Paní nám tvrdila, že nemůže najít klíč. Podle zvuků bylo jasné, že jde o místnost, kde je ukrytý chlapec," uvedl Novotný.

Když sestry Mauerovy nevyhověly policejní žádosti o otevření dveří, otevřeli je hasiči. "Když mělo dojít k otevření dveří, obě ženy tomu bránily. Ze začátku to bylo požduchování, vzápětí dveře bránily zalehnutím. Proto se použily donucovací prostředky. Hasiči pak místnost otevřeli. Byl tam kluk svázaný průhlednou lepicí páskou. Obě ženy tvrdily, že to není možné, že tam nikdo není! Když se ale dveře otevřely, jejich odpor ustal," vzpomínal na zásah policista Novotný.

Zmínil i Aničku, která prý klečela na zemi a mávala rukama. "Nebylo to ale nic vážného," upřesnil svědek. Podle ní vydávala postava zvuky. "Řekli mi, že to postižené dítě," dodal.

Popsal svázání Ondry lepicí páskou do kozelce. "Myslím, že chlapec byl nahý. Byly tam i pokálené svršky, páchlo to tam. Okénko tam žádné nebylo, ani ventilátor tam nebyl. Jediný přístup do místnosti byl dveřmi," řekl kriminalista.

Po něm svědčil pracovník brněnského zvířecího útulku Milan Oliva. Potvrdil, že Jan Turek chodil do útulku venčit a cvičit problémové psy. "O prázdninách roku 2006 si ode mě půjčil klec na psy s tím, že jede na dovolenou a potřebuje větší přepravku pro pejska. Chtěl klec půjčit na týden. Nevrátil ji včas, dovezl ji asi po měsíci. Až později jsem se dověděl, že si od kolegyně z práce půjčil další klec pro psy.


Více o Janu Turkovi zde.

Dědeček chlapců něměl prý o týrání tušení. Více zde.

Týraní chlapci neměli základní civilizační návyky. Více zde.

Další výpověď vychovatelky z Klokánku zde.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání