Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Platila 'špinavými' penězi, soud ji osvobodil

Autor: ČTK, šim - 
17. července 2008
07:40

Okresní soud pro Prahu - západ zprostil obžaloby z podílnictví Kateřinu Krejčířovou, ženu uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře. Žena je stíhána jako uprchlá a podle žalobců vědomě používala manželovy 'špinavé' peníze, ač znala jejich původ.

Podle obžaloby za zhruba 150 milionů korun nakoupila a provozovala vilu v Černošicích u Prahy. Verdikt soudu je nepravomocný a lze se proti němu odvolat.

Podle spisu přijímala nejméně do roku 2005 od Krejčíře velké množství finančních prostředků, ačkoli jí muselo být zřejmé, že pocházejí mimo jiné z daňových úniků. Za více než 20 milionů korun pak podle obžaloby zakoupila do svého vlastnictví nemovitost v Černošicích, v ulici V Dubině. Dalších zhruba 130 milionů korun údajně použila na rekonstrukci, opravy a další provoz vily.

Policie Krejčířovou nejprve v červnu 2005 obvinila z praní manželových špinavých peněz. Podezírala ji z toho, že manželovi umožnila zastřít pochybný původ jeho peněz a nákupem a dalšími investicemi do rozsáhlé nemovitosti v Černošicích prý několik let legalizovala výnosy z manželovy trestné činnosti. Státní zástupce ale dospěl k závěru, že její jednání lépe vystihuje trestný čin podílnictví. Toho se podle zákona dopouští ten, kdo ukryje nebo na sebe či jiného převede či užívá věc, jež byla získána trestným činem, který spáchala jiná osoba.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání