Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rezová: Aničku hrála asi Maruška Skálová!

Jaroslava Rezová
Jaroslava Rezová  (Autor: Foto Blesk - Ondřej Požár, Miroslav Homola)
Autor: Ondřej Požár - 
26. června 2008
11:56

Hodinu před polednem začala vypovídat soudkyně Jaroslava Rezová, která loni 22. 3. rozhodla o přidělení nové identity takzvané Aničce. Tu brilantně před Rezovou zahrála obžalovaná Barbora Škrlová? Nebo někdo jiný?

"Šlo o určení jména a data narození nezletilého dítěte a svěření do péče. Návrh podepsaly Klára a Kateřina Mauerovy s tím, že o svěření do péče žádala Klára," uvedla soudkyně.

Navrhovatelky tvrdily, že dítě žilo určitou dobu ve Vsetíně. Rezová k tomu zjišťovala podrobnosti. "Vyšetřování zabralo delší čas. Později se dostavila ke mně do kanceláře Klára Mauerová a ptala se, jak je to daleko. Upozornila jsem ji, že pokud by našli rodiče nezletilého dítěte. Pak jsem nařídila jednání a ve věci jsem rozhodla. Celou dobu se na to jinak nikdo ze soudu a z veřejnosti nedotazoval, nenahlížel do spisu," vysvětlila Rezová.

Brněnský magistrát nezjistil žádné nedostatky

Rezová upozornila, že nezletilé dítě u soudu oficiálně zastupoval brněnský magistrát. Ten nikdy nezjistil žádné nedostatky v rodině Mauerových.

"Nebylo mi známé, jaké má dítě občanství. Důkazy o testech DNA Aničky byly přiloženy k návrhu sester Mauerových. S Kateřinou jsem se setkala mimo jednací síň dvakrát, když se dotazovala na průběh jednání. S Klárou jsem se setkala jen jednou, a to v jednací síni," upřesnila soudkyně.

Nezletilé dítě bylo podle ní přivedeno do soudní síně. "Nejdéle byla vyslýchaná Eliška Mauerová. Chtěla jsem od ní vědět, jak se mohla Anička k babičce Drcmanové ve Vsetíně dostat. Ptala jsem se i na rodinné vazby k Aničce. Nebyl důvod nevěřit Elišce Mauerové. Paní Drcmanová prý tehdy čekala, že si pro Aničku přijdou její rodiče. Všechny tři ženy Mauerovy vypovídaly v tomto ohledu stejně," vypověděla Rezová.

Aničku hrála dcera Skálových

"Z lékařských zpráv nebylo jisté, že je dítě zcela v pořádku. Dítě se tulilo ke Kláře, jako by se stydělo. Jsem přesvědčená, že to byla nezletilá holčička. Vypadala podobně jako dcera Skálových. Měla skloněnou hlavičku a tulila se ke Kláře. Ona moc nemluvila," uvedla svědkyně. Barboru Škrlovou prý v životě neviděla!

Soudkyni tehdy zarazilo, že sociální pracovnice magistrátu Dofková v průběhu řízení bez vědomí Rezové požádala policii o testy DNA. "To byl závažný důkaz," dodala Rezová. Upozornila, že pojem nalezenec není nikde uveden v zákoně.

Rezová si je jistá, že před ní stálo nezletilé dítě

Proti rozhodnutí Rezové o Anně Mauerové se tehdy odvolal orgán péče o dítě brněnského magistrátu s tím, že se mohou v budoucnu najít příbuzní či prarodiče Aničky.

Návrh na její svěření do péče byl podán v listopadu 2006 a v březnu 2007 byl soud. "Jsem přesvědčená o tom, že v soudní síni přede mnou stálo nezletilé dítě," trvá si na svém soudkyně Jaroslava Rezová.

Její loňské březnové rozhodnutí, že údajně nalezené Aničce se přiděluje datum narození 2.12.1993 a jméno Anna Mauerové a že se svěřuje do péče Kláry Mauerové, zrušil Krajský soud v Brně z důvodu nepříslušnosti soudkyně k takovému rozhodnutí. "Odvolací soud řekl, že nejsem zákonný soudce," dodala Rezová.


1. Výpověď 6. dne líčení:

Co řekla ředitelka Klokánku Ditta Pokorná čtěte zde.

Co řekla soudní znalkyně o psychice Jakuba a Ondry čtěte zde.


Čtěte také výpovědi z 5. dne líčení

1. výpověď:
Policista: Ondra se usmíval, když jsme ho zachránili!

2. výpověď:
Novinář Patočka: Věřil jsem, že je Škrlové 15!

3. výpověď:
Kamarádka Kateřiny: Půjčila jsem dceru k testům DNA

4. výpověď:
Lékařka: Škrlová vydávala skřeky, Ondra nebyl vystrašený

5. výpověď:
Matka Škrlové: Lituji, že jsem o týrání Barbory nevěděla

6. výpověď:

Soused, který objevil Ondru: Vše jsem nahrál na video

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání