Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

VIDEO: Vrchní soud dal Zelenkovi doživotí

Autor: Alena Sobotková, František Štibor - 
11. června 2008
13:17

"Takovou vraždu tato země od války nezažila. Doživotí!" Takový je středeční definitivní verdikt Vrchního soudu v Praze pro "Pána smrti" Petra Zelenku (34).

Jak reagoval "heparinový vrah", který se v roce 2006 v havlíčkobrodské nemocnici sedmnáctkrát pokusil zabít pacienta a sedmkrát se mu to povedlo? Potil se a klepal, a když si vyslechl, že prožije zbytek života za mřížemi, vyhrkly mu slzy.

Verdikt "Doživotí" si Zelenka vyslechl už v únoru v Hradci Králové. Odvolal se a s ním i jeho otec Bohumil. Proč se ale Petr Zelenka přesvědčený o tom, že není vrah, tak klepal, když ho vedli do jednací síně? Hrůzou z rozsudku, který pak skutečně zazněl! "Pán smrti" nebyl téměř schopný chůze a propocená kostičkovaná košile se mu lepila na tělo.

 

Zelenka zabíjel mezi květnem a zářím 2006, když jako zdravotní sestra na ARO v nemocnici v Havlíčkově Brodě nemohoucím pacientům aplikoval lék na ředění krve heparin. To způsobilo vážné komplikace, které skončily smrtí sedmi z nich.

"Nikdy jsem netvrdil, že jsem nevinný. Nejsem ale zrůda a vraždící bestie. Nikdy jsem je nechtěl připravit o život. Přijmu takový trest, jaký bude," pípal "Pán smrti" v závěrečné řeči. Jeho advokát i otec chtěli jiný rozsudek. Prý nešlo o vraždy, ale o ublížení na zdraví s následkem smrti!

"Doživotí!" zněl ale konečný rozsudek. Přesto byl jiný než ten původní. Podle něho nespáchal 17 pokusů o vraždu se sedmi oběťmi, ale jen jediný na 17 lidech. "Všechny pokusy, ať už dokonané či nedokonané sjednocoval způsob i místo," odůvodnil změnu soudce Jiří Lněnička. Trest pro "heparinového vraha" ale zůstal stejný.

O průběhu stání čtěte více zde.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání