Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jakoubka (+9) zabil tenhle netvor

Autor: red, Jiří Čada, Jitka Žigová, Nový Čas - 
10. června 2008
05:00

Spoutaného na nohou i na rukou včera přivedla policejní eskorta vraha Antonína Nováka k hradeckému soudu k rozhodování o jeho vzetí do vazby (doplněno o celý text a fotografie).

Přitom k tomu vůbec nemuselo dojít! Už dříve si totiž na Slovensku odseděl čtyři roky za obtěžování nezletilých. Na léčení pak už nechodil... Utekl do Česka. Téhle lidské zrůdě teď hrozí doživotí!

Jakuba už zachránit nedokázali, ale zvrhlého zabijáka dostali! Kdo se o to postaral? Vyšetřovací tým, v jehož čele stál Ivo Kolda. Prověřit musel stovky osob a desítky tipů. A výsledky pátrání? Jak se muž k chlapci přiblížil a získal jeho důvěru? Na lákadlo počítačových her! Když Antonína Nováka v sobotu zatkli, zjistili, že kontaktoval v Havlíčkově Brodě před únosem Jakuba další chlapce, se kterými se snažil domluvit schůzku. Žádný z nich však na setkání nepřišel. Některé chlapce si i fotografoval.

"S Jakubem navázal kontakt a získal jeho důvěru díky jeho zájmu o počítačové hry. Poté si ho pěšky odvedl z hřiště na ubytovnu," dodal Ivo Kolda. "Chtěl bych poděkovat paní s kočárkem, která nám pomohla sestavit podobiznu podezřelého. Ukázalo se, že to byla skutečně osoba pachatele, kterou tam viděla." ocenil spolupráci s veřejností Kolda. Podle něj policistům znesnadnilo pátrání, že Slovák se ihned po vraždě 'uklidil' jinam. Zaměstnavatelům i ubytovatelům pak hlásil různá rodná čísla. Podařilo se mu tak unikat pozornosti.


Ubytoval jsem jeho vraha... Teď se bojím o syna

Dozvěděl se, že několik měsíců ubytovával bezcitného vraha malého Jakuba Šimánka (9). Antonín Valíček z Havlíčkova Brodu probděl celou noc a hlídal svého syna Adama (6).

"Byl jsem s ním v ložnici, u sebe neustále nůž," svěřil se Blesku... Pedofilní vrah Antonín Novák usmrtil malého Jakuba v jednom z pokojů ubytovny. "Nemohu se z toho vzpamatovat. S mým šestiletým synem několikrát hovořil, když byl u nás doma," tvrdí Valíček.

Nováka považoval za nesmírně slušného člověka. "V zimě uklízel sníh před domem, když přišla vichřice Ema a strhlo mně to doma část střechy, ochotně mně pomáhal střechu spravit a můj syn mu dokonce podával tašky nahoru," s hrůzou vzpomínal majitel malé ubytovny. Novák pracoval jako dělník v nedalekém Humpolci ve fabrice na výrobu autosoučástek. Z ubytovny v Havlíčkově Brodě zmizel začátkem letošního května. "

Věci si tu však nechal. Když policie vydala pak ten portrét údajného vraha, shodli jsme se s manželkou, že by to mohl být on. Na nočním stolku ve svém pokoji totiž zanechal úplně stejné brýle jako na tom obrázku," vyprávěl majitel ubytovny. Z okna svého pokoje měl výhled do parku, kde byl i dětský koutek. Podle vyjádření policistů měl ve svém fotoaparátu nafoceno pravděpodobně víc vytipovaných dětí. S dětmi podle Antonína Valíčka uměl navázat kontakt.

"Syn si s ním při obědě ochotně povídal, byl velmi milý, nekouřil a nepil. Teď jsem z toho v šoku. Nahlásil jsem to policii a celou dobu jsem měl strach, že se potlouká někde kolem domu," popisoval situaci po svém oznámení policii.


Několikrát mě osahával

Osahávání, nebo zneužívání malých dětí? Nebylo to poprvé! Antonín Novák téhle úchylce podléhal už roky...

"Pod záminkou, že mi ukáže v garáži svůj moped, ohmatával i mě. Po celém těle," vzpomíná Zoltán L. (14) na nepříjemné zážitky s tehdejším sousedem Novákem. Měl ještě několik podobně zvrácených deliktů. "Vydechli jsme si, až když ho zavřeli. V chládku ale dlouho nepobyl. Domů se však pro jistotu už nevrátil," říká Oskár Horváth (35), který Nováka velmi dobře znal.

Vzpomíná si prý také na Novákův poměr s téměř 80letou Ilonou. Získal po ní údajně dokonce i byt. Sestra recidivisty Alžbeta (41), která bydlí v Kráľovskom Chlmci jen o dvě poschodí nad jejich mámou, bratra neviděla už dlouho: "Nestýkala jsem se s ním. Jestli udělal to, z čeho ho obvinili, je to hrozné!" Máma Antonína se zavřela v bytě a s nikým nekomunikuje.

 


Bývalá tchyně Antonína Nováka: Ať shnije v base!

Kdo je vrah Antonín Novák? Pocházel z Kráľovského Chlmca na Slovensku, žil několik let v obci Revúce. Tam se i potřetí oženil... Ale hlavně! Za obtěžování devítiletého chlapce dostal čtyři roky! Proč ho nezastavili?! V Česku jeho úchylku zaplatil malý Jakub životem!

"Dcera všechny jeho fotky roztrhala. Nechtěla ho už ani vidět. Teď, když nad tím přemýšlím, tak se mi jeho chování vůči synovi zdá zvláštní. Lukáš měl tehdy už asi 13 let, on u něj ležel v posteli a dotýkal se ho," tvrdí bývalá tchyně Margita Hanzelová.

Její dcera byla už třetí manželkou zvrhlíka. V roce 2006 se však rozvedl, připravil ženu o byt a zanechal obrovské dluhy. Margita Hanzelová mu teď vzkazuje, aby shnil v base.

"Je to netvor! Kdyby sem přišel, sebrala bych nůž a... V minulosti se léčil na psychiatrii v Plešivci, kde se seznámil s mojí dcerou," říká Hanzelová. A co jeho vzdálenější minulost? Podle některých informací měl s první manželkou dítě, které zemřelo hned po porodu.

 

Slováci, proč jste ho nechali zabíjet

- V září 1999 Antonín Novák vlákal chlapce do sklepa bloku v Kráľovskom Chlmci pod záminkou, že mu ukáže motorku. Tam ho ohmatával na intimních místech a později odvedl do bytu. Když chlapec močil, chytil ho za pohlavní úd.

- V červenci 2000 ho soud uznal vinným z pohlavního zneužívání chlapce. Uložil mu trest 4 a půl roku a ochranné sexuologické léčení. Podle znalců byl nebezpečný.

- Během výkonu trestu si podal žádost o propuštění z léčení. Neuspěl.

- Odseděl si celý trest, na svobodu byl propuštěný v březnu 2004.

- K lékaři pak Novák přestal chodit, a tak vypadl z pozornosti lékařů. "Propadl sítí. Takových individuí, která se policii ztratí z dohledu, je víc," říká odborník, který se zabývá sexuálními deviacemi.

- Podle košického soudu nebyl důvod na zatykač.

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání