Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Orkán zabíjel: Dívka (+11) a farář (+80) zemřeli na hřbitově

Ilustrační foto
 (Autor: archiv radnice Písek)
Autor: ČTK, pet, luk - 
1. března 2008
18:38

Orkán, který v sobotu dopoledne zuřil na území ČR, si vyžádal první oběti. Na dívku (+11) spadl strom, na faráře (+80) plechy ze střechy. Aktualizováno

Aktualizováno v 18:27. K tragédii došlo v sobotu po půl desáté v Líbeznicích u Prahy. Padající strom tam na hřbitově těžce zranil jedenáctiletou dívenku. Na místo přijela po deseti minutách sanitka z Neratovic. Záchranáři se snažili dívku přivést k životu tři čtvrtě hodiny. Mluvčí středočeské záchranné služby Nina Šeblová však oznámila, že holčička svým zraněním nakonec podlehla. Důsledkem smrti byla mnohočetná poranění, nejtěžší byl však úraz hlavy a hrudníku. Druhou obětí je pak farář (+80) ze Sadské na Nymbursku, který byl ve vichřici před kostelem a spadly na něj plechy. To je verze záchranářů, kteří ho mrtvého našli na hřbitově. Policie se ale domnívá, že mohl zemřít již dřívě na infarkt. "Pozřeboval si dojít na záchod, ukryl se za plechem a ten se na něho zřejmě zřítil," řekl Blesk.cz mluvčí středočeské policie Pavel Truxa. Přesbnou příčinu jeho smrti určí až pitva. Orkán Emma zuřil během dne i v Praze. "Od rána jsme vyjížděli ke 104 případům. Nejvíc k padlým stromům a létajícím plechům ze střech," řekl Blesk.cz vyšetřovatel hasičů Josef Hyršl. "Naštěstí nebyl v Praze nikdo zraněn," dodal vyšetřovatel. Vítr rovněž strhl střechu nástupiště metra v Chlumecké ulici. Za své braly i reklamní panely a stříšky zástávek MHD. Jeden z nejvážnějších případů řešili profesionální a dobrovolní hasiči v pražských Letňanech. "Vichr serval celou střechu z nové nástavby desetipatrového domu. Její část dopadla na dětské hřiště, další na zaparkovaná auta," řekl hasič. Z domu muselo být evakuováno do bezpečí 43 lidí a sedm psů. Podle hasičů byla totiž porušena statika několika horních pater domu. Vážná situace byla i v objektu bývalého cukrovaru v Čakovické ulici, kde v administrativní budově sídlí řada firem. "I odtud museli být evakuováni lidé," uvedl vyšetřovatel hasičů. Z budovy totiž uletěla střecha. Dopadla na auta zaparkovaná na ulici a vážně je poničila. Padlých stromů odstraňovali hasiči z pražských ulic bezpočet. Jeden takový spadl před čtvrtou odpoledne ve Francouzské ulici - na parkující auto.


Souhrn škod a úmrtí * V ČR silný vítr v nárazech překročil 35 metrů za sekundu, na hřebenech hor ojediněle až 40 metrů za sekundu, což je 144 kilometrů za hodinu. Dosáhl tedy síly orkánu. * Elektrárenská společnost ČEZ vyhlásila stav nouze v krajích Plzeňském, Karlovarském, Královéhradeckém a Pardubickém a v okrese Semily. Kalamitní stav byl vyhlášen i v kraji Ústeckém a Libereckém. Bez proudu jsou desítky tisíc lidí. Vichr lámal stožáry vysokého napětí a z chodu vyřadil i některé velké rozvodny. Jaderná elektrárna Temelín odpojila druhý blok kvůli výpadku na lince velmi vysokého napětí, který způsobila vichřice. * Hasiči od půlnoci vyjeli k přibližně 1200 mimořádným událostem, přičemž celoroční denní průměr je kolem 260. * Déšť rozvodnil řeky na Šumavě. Celý horní tok Otavy dosáhl třetího povodňového stupně. Stupně ohrožení dosáhla také Vydra v Modravě, Křemelná ve Stodůkách a Otava v Rejštejně a Sušici. Vydra v Modravě v podvečer klesla na druhý stupeň. * Lesy České republiky odhadují škody na poničeném dřevu vichřicí na přibližně 50 000 metrů krychlových. * Na hlavní trati mezi Prahou a Olomoucí nastal výpadek železniční dopravy. Kromě toho bylo uzavřeno dalších zhruba třicet tratí. Vlaky, které jezdily, nabíraly velká zpoždění. Z ČR zatím stále nemohou jet vlaky do Vídně a Bratislavy. * Počasí způsobilo problémy i na silnicích - například rychlostní silnici z Liberce na Prahu zablokoval spadlý stožár a na silnici č. 27 u Žiželic na Lounsku vítr převrátil kamion. * Kvůli silnému větru na odletových letištích se do Prahy nedostala nejméně tři letadla. Šlo o lety z Mnichova, Hamburku a Amsterodamu. * Vítr na mnoha místech poškodil domy. V Praze-Letňanech utrhl plechovou střechu na nástavbě panelového domu; evakuováno muselo být asi 40 lidí. Hasiči evakuovali desítky lidí i z objektu cukrovaru v Čakovicích, kde spadla střecha provozní budovy. V Liberci-Horním Hanychově vichřice poškodila sedm domů. V Hradci Králové vichr strhl polovinu střechy obytného domu, která spadla na vedlejší přízemní domek a celý jej zničila. V Dětřichově nad Bystřicí na Bruntálsku silný poryv větru shodil věž barokního kostela svatého Jiří. Vichřice napáchala škody i ve Sportovním areálu Ještěd a stromy dopadly také na buňky připravené pro mistrovství světa v klasickém lyžování 2009.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání