Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nezvěstná Anička (13): To je její pravá tvář

25. května 2007
02:00

Blesk s pomocí svědků a brněnského kreslíře Lubomíra Vaňka vytvořil možnou podobu hledané dívky Aničky

Takto nějak musí vypadat Anička! Alespoň podle svědeckých výpovědí lidí, kteří Aničku Mauerovou skutečně viděli. Policie dosud nebyla schopná podobiznu vytvořit. Blesk proto oslovil brněnského kreslíře Lubomíra Vaňka, který na základě výpovědi záchranářů a soudkyně identikit namaloval. Soudkyně Jaroslava Rezová je jednou z několika málo lidí, která nejspíš skutečnou Aničku viděla. "Měla kulatý plnější obličej se světlou a zdravou pletí. Vlasy měla ostříhané na mikádo, tzv. přilbici, ofina jí zakrývala čelo. Nos byl trochu kulatější, jakoby bambulkovitý, plnější ústa tvořila srdíčko." Tak popisuje dívku, kterou v březnu svěřovala do péče Kláry Mauerové. Podobně dívku popisují záchranáři, kteří 7. května přišli do kuřimského domu hrůzy vysvobodit Ondřeje (8) z kobky pod schody. Bohužel odvezli pouze jeho a jeho bratra Jakuba (10). Matku odvedla policie. Anička zůstala v domě s tetou Kateřinou. Právě ona s novinářem Jakubem Patočkou až den poté odvezla do brněnského Klokánku Barboru Škrlovou (33), kterou vydávala za Aničku. Dívka ze zařízení, kde jsou umístěni Jakub i Ondřej, hned v noci utekla. Proč policie podobiznu dívky, po které pátrá, dosud nevytvořila? "Vůbec to nebudeme komentovat," sdělila mluvčí Jana Šípková. Zato kriminalisté záchranářům i kolegům nedoporučili médiím poskytnout jakékoliv vyjádření. Soudkyně a záchranáři jsou přitom jediní lidé, kteří skutečnou Aničku viděli. Ze zásahu totiž policisté proti zvyklostem nepořídili záznam!


Jak soudkyně viděla Aničku "Jakmile si sundala brýle, upoutaly mne výrazné pomněnkově modré oči. Měla kulatý plnější obličej se světlou a zdravou pletí. Vlasy měla ostříhané na mikádo, tzv. přilbici, ofina jí zakrývala čelo. Nos byl trochu kulatější, jakoby bambulkovitý, plnější ústa tvořila srdíčko. Nevýrazné brýle byly buď bez obrouček, nebo s obroučkami na horním okraji dioptrických skel. Rozhodně to byla třináctiletá dívka!"
Teta Ondry obviněna Kateřina Mauerová (33) byla policií obviněna ze spolupachatelství na trestném činu zbavení osobní svobody. Dopustila se ho se svou sestrou Klárou (30), když společně týraly osmiletého Ondřeje. Chlapce zavíraly půl roku v kobce pod schody v domku v Kuřimi u Brna. Hrozí jim až osm let vězení. Klára je stíhaná vazebně, Kateřina je zatím v cele předběžného zadržení. Policie soud požádala, aby na Kateřinu Mauerovou uvalil vazbu. Do kauzy se trestním oznámením vložil i ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Chce zjistit, kdo předal médiím výpověď týraného hocha a kdo vyrobil webové stránky, na kterých jsou fotografie Ondřeje v choulostivých situacích a k tomu doplněné textem, jež případ ironizuje.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání