Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Evu (†64) s rakovinou nechali lékaři bydlet na chodbě: První slova zdrcené rodiny

Eva (†64) před svou smrtí ležela na nemocniční chodbě dva dny.
Eva (†64) před svou smrtí ležela na nemocniční chodbě dva dny.  (Autor: Facebook)
Autor: shp - 
11. července 2019
18:35

Její stav byl vážný, přesto ji nechali v levické nemocnici na Slovensku ležet na chodbě před pracovnou sestřiček chirurgického oddělení celé dva dny. Onkologická pacientka Eva (†64) později zemřela. Podle šetření prý k zanedbání péče nedošlo. Rodina ženy je zdrcená a nechápe, jak se něco takového mohlo stát.

Eva ležela na nemocniční chodbě do doby, než její snacha pořídila fotku zachycující nepochopitelnou událost a umístila ji na sociální síť. Rodina ji pochovala o deset dní později. Už tehdy příbuzní věděli, že nenechají celou věc jen tak. Podle nich zemřela Eva jako na porážce, uvedl Nový Čas.

Eva prý dostala adekvátní léčbu a péči

Byli přesvědčení, že její smrt způsobilo zacházení personálu nemocnice. O to smutnější jsou ze závěrů prověřování případu. „Úřad konstatoval, že pacientka během celé hospitalizace dostávala adekvátní léčbu a zdravotní péče byla poskytnuta správně,“ řekla mluvčí Úřadu pro dohled nad zdravotní péčí Radoslava Muchová.

Rodina je z tohoto výsledku zdrcená. „Toto se může stát jen na Slovensku, skutek se vlastně nestal,“ řekla se slzami v očích snacha zemřelé Vlasta (39), která se spolu s manželem nevzdává. V nejbližších dnech se mají sejít s vedením levické nemocnice. Úřad však přes své vyhodnocení případu přišel se zajímavým dodatkem.

Šlo o etické selhání

Podle něj sice nedošlo k zanedbání péče, ale umístění pacientky na chodbě bylo prý etickým selháním zdravotníků. Nemocnice již dříve po vypuknutí skandálu propustila primáře oddělení. „Když se s nemocnicí nedohodneme, podáme trestní oznámení,“ dodala Vlasta. Celou rodinu smrt Evy velmi vzala.

Pacientka s více vážnými diagnózami včetně rakoviny podstoupila v březnu operaci žaludku. Po zákroku ji umístili na chodbu, kde byla dva dny. Když příbuzní žádali, aby ji přemístili do pokoje, řekli jim, že oddělení je plné. Krátce po přeložení na  anesteziologicko-resuscitační oddělení zemřela. Pochována byla 18. března.

matylda-rut ( 11. července 2019 21:36 )

Je to smutné, ale příbuzní si ji mohli vzít domů.

verka1 ( 11. července 2019 20:57 )

Ke konci svého života chci zemřít doma mezi svými nejbližšími.

bizan ( 11. července 2019 20:07 )

Priserak - jasně že jde o peníze, ale ať se tam chytí za rypák, personál zku.rvenej.

priserak77 ( 11. července 2019 19:38 )

Je to sice otřesné, ale zaujala mě jedna věta. Když se nedohodneme, tak podáme trestní oznámení. Já to chápu tak, že z toho chtějí vytřískat peníze. Nemocnice již propustila primáře, takže teď už jde jenom o ty peníze.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání