Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Malý podmořský Černobyl: Z potopené ruské ponorky uniká ohromné množství radiace: V moři jich leží ještě dalších osm

Autor: yks - 
11. července 2019
20:02

Až 800 000krát větší množství radiace než je obvyklé, naměřili v pondělí norští vědci u ruské jaderné ponorky Komsomolec, která leží na dně Barentsova moře v hloubce 1700 metrů. Plavidlo se potopilo již v roce 1989. Radioaktivita z něj ale začala unikat teprve před nedávnem.

Byla to jedna z největších tragédií tehdejšího sovětského válečného námořnictva, když se jaderná ponorka Komsomolec 7. dubna 1989 potopila i se 42 z 69 členů posádky. Když na palubě vypukl požár, podařilo se ještě posádce odstavit jaderný reaktor.

Potom se však už neovladatelné plavidlo zbavené elektrické energie a řízení potopilo až na dno studeného Barentsova moře. Dvě jaderné hlavice, které mělo na palubě, vzalo při tragédii do temných hlubin s sebou.

Vzhledem k tomu, že Barentsovo moře se nachází u severního pobřeží Norska a Ruska, obě země jeví pochopitelný zájem o další osud plavidla, jehož tragédii později zastínila havárie známější ponorky Kursk.

Jak Norové, tak Rusové k vraku vypravili a vypravují expedice, jejichž cílem je monitorování a případná konzervace plavidla. Po posledním zásahu Ruska měl být nejdéle do roku 2025 pokoj, jenže poslední výprava norských odborníků ukázala opak. Z lodi uniká radiace v ohromném množství. Odběr vzorků prokázal hodnoty mnohonásobně přesahující normál. Původní zprávy hovořily o hodnotách 100 Bq na litr, ve skutečnosti jsou však patrně ještě vyšší.

Odběr vzorků z potopené ponorky.

Vzhledem k tomu, že oblastí, v níž se ponorka nachází, neprocházejí žádné silné proudy, je podle vědců pravděpodobné, že se radiace na místě bude spíše zadržovat, než rozptylovat do okolí. Podle Wikipedie se na na mořském dně nachází v současné době 9 různých jaderných ponorek.

Samo ( 1. srpna 2019 13:06 )

Ruští z***syni škodí po světě i poté, co se jejich jaderné ponorky potopily i s posádkou. V Barentsově moři, což je moře mezi Ruskem a Norskem je na dně potopených 10 ruských jaderných ponorek, ze kterých uniká nepředstavitelné množství radiace. Norští výzkumníci zjistili v norských výsostných vodách, že z potopené ruské jaderné ponorky Komsomolec uniká až 800000 x vyšší radiace než je v místě obvyklá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání