Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Případ propuštěné vražedkyně Janákové je skandál: Chceme nový zákon! bouří poslanci

Autor: csk - 
10. července 2019
16:58

Červnové propuštění výjimečným trestem potrestané vražedkyně Petry Janákové vyvolalo bouři obav a přineslo řadu otázek. Vražedkyně dostala prozatímní propustku z kriminálu kvůli těhotenství a mnozí začali upozorňovat na díru v zákoně. Soudce ji totiž musel propustit bez ohledu na vysokou pravděpodobnost recidivy. Návrh novely trestního řádu doputoval do Poslanecké sněmovny. Ani podle mínění zákonodárců by totiž těhotenství nemělo automaticky znamenat propustku z vězení.

Janákovou poslal soud na 30 let do vězení za chladnokrevnou vraždu sběratele mincí a další pokusy o vraždu a její plánování. Bez ohledu na to 14. června brány věznice opustila. Je totiž těhotná. V takovém případě neměly soudy ze zákona na vybranou a musely ji propustit.

To, jak se Janákové podařilo ve vazbě otěhotnět, zda k tomu přispěl někdo ze spoluvězňů, dozorců nebo návštěv z venkovního světa, se stalo otázkou pro Generální inspekci bezpečnostních sborů. Janáková sama to vysvětlila tak, že byla znásilněna vězeňskými dozorci. Tuto možnost vedení vazební věznice kategoricky popřelo.

Ať už se nebezpečná vražedkyně dostala na svobodu jakkoli, zpět do vězení by se měla vrátit až na konci roku 2020, kdy bude jejímu dítěti jeden rok. V okolí jejího bydliště v Jilemnici na severu Čech se pak lidé začali bát. Není totiž v dobré sociální situaci a místní lidé se obávají, čeho všeho je schopná. 

Těhotenství teď pro vězeňkyně znamená automatické propuštění, ale poslanci nyní přišli s novelou, která by měla vše změnit. Navrhované změny by se ale Janákové už neměly týkat. Jenže vražedkyně zdaleka není jediný případ.

Jak již dříve řekl šéf Vězeňské služby Petr Dohnal, odsouzené ženy vnímají těhotenství jako propustku na svobodu „Musím říct, že bez právní úpravy budou tyto pokusy pokračovat,“ řekl Dohnal. Nový zákon by měl dalším podobným pokusům zabránit.

sacred10 ( 11. července 2019 19:32 )

Poslanci se bouří? Kdyby se raději místo toho neustálého hádání a obviňování,pokusil alespoň jeden z těch dementů něco pořádného vymyslet!Vždyť si ten zákon udělali oni!Celá léta berou jenom peníze,hádají se a když něco někdo vymyslí,tak je to většinou na nic!Já vůbec nechápu,naco takový darmožrouty a lehkoživky máme!

y1xcvbnm ( 10. července 2019 18:11 )

dozorců nebo návštěv z venkovního věta se stalo otázkou ......nemá tam být světa???

Tak či tak, je to skandální

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání