Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

U pašeráka našli pěnkavy za miliony: Měly zpívat v pouličních soutěžích

Autor: chal - 
18. června 2019
18:33

Celníci na letišti JFK v New Yorku zadrželi pašeráka, který měl v příručním zavazadle schovaných 34 živých pěnkav. Francis Gurahoo (39) v Georgetownu v jihoamerické Guyaně ptáčky strčil do plastových natáček na vlasy a v tašce se je pokusil propašovat do Spojených států. Tam se měly pěnkavy účastnit pouličních pěveckých soutěží.

Americké úřady v pondělí obvinily Francise Gurahooa z Connecticutu z pašování zvířat. Celníci pašeráka dopadli na letišti JFK v New Yorku s 34 pěnkavami znehybněnými v natáčkách na vlasy v příručním zavazadle. Francis Gurahoo s ptáčky letěl z hlavního města Guyany Georgetownu.

Obviněný muž se při výslechu přiznal, že chtěl pěnkavy prodat v New Yorku po třech tisících dolarů (68 tisíc korun) za kus. Kupci měli být lidé, kteří se účastní pouličních pěveckých soutěží pěnkav.

Takové soutěže jsou podle vyšetřovatelů fenoménem posledních let v newyorských čtvrtích Queens a Bronx. Na pěvecká klání se chodí dívat davy, kterou jsou schopné prosázet stovky až tisíce dolarů.

 „V takových soutěžích, často pořádaných například v parcích, porota určuje, která ze dvou soupeřících pěnkav lépe zpívá. Pěnkava, která vyhraje, může mít cenu až pět tisíc dolarů,“ tvrdí žalobce. Majitel pěveckého šampiona tak má v opeřenci necelých 115 tisíc korun!

Pěnkavy žijí i ve Spojených státech, Gurahoo se ale rozhodl riskovat a pašovat ptáky z Guyany z prostého důvodu. Tamní druhy pěnkav mají podle lidí zainteresovaných v pouličních pěveckých soutěžích hezčí hlas, než ty z USA. To logicky znamená, že jsou na pěnkavím trhu hodnotnější.

Krása hlasu není jediná z disciplín, na které diváci a majitelé ptáčků mohou trhnout balík. „Vsázejí se, která pěnkava zacvrliká za jednu minutu víckrát,“ vysvětlil mluvčí celníků Anthony Bucci deníku New York Post. Během posledního roku jde už o třetí pokus o pašování pěnkav z Guyany touto metodou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání