Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čechy zdrtila smrt Matúše (†25) na Mont Blancu: Francie reaguje novým pravidlem pro alpinisty

Autor: ital - 
3. června 2019
18:29

K nešťastné tragédii došlo v pátek ve francouzské části alpského pohoří na nejvyšším vrcholu Mont Blanc. Slovenský skialpinista a sportovní trenér Matúš B. (†25) z Košic se zřítil z výšky 250 metrů. Ani přes okamžitý zásah záchranářů se mladého sportovce nepodařilo zachránit. Na nejvyšší hoře Evropy umírá 15 horolezců ročně. Francouzské úřady už tomu nehodlají nečinně přihlížet.

V pátek šla skupina skialpinistů, Slovák Matúš a dva Češi, na nejvyšší alpský vrchol Mont Blanc. Během výstupu se však stala hrozná tragédie, když se Matúš zřítil z 250metrové výšky v oblasti Nid d'Aigle.

Jeho čeští kamarádi nebyli přivázaní na stejném laně a jejich parťák je nestrhl s sebou. Otřesené muže transportoval vrtulník do údolí, kde je čekal policejní výslech. Policisté poté o šokující události informovali veřejnost.

Nahoru přitom míří další tisíce horolezců. Pokud ale budou v oblasti nocovat, musí si podle nového nařízení musejí předem zamluvit nocleh v jednom ze tří přístřešků, jinak jim hrozí až dva roky vězení nebo pokuta přes 7,5 milionu korun. Je to jeden z pokusů, jak omezit množství sportovních nadšenců, kteří na nejvyšší vrchol Evropy každý rok vystoupí.

Nebohého Matúše všichni znali jako nadšeného sportovce, turistu a také osobního trenéra. „Profesionálně se věnoval mé mladší dceři, která je tenistka. Potkávali se ve fitku dvakrát týdně. Měla ho velmi ráda, a proto ji náhlá smrt osobního trenéra úplně složila,“ vylíčil Vojtěch.

„Matúš studoval na vysoké škole v Praze. Když mi říkal, že se chystá se dvěma českými kamarády na Mont Blanc, tak jsem popřál, ať si to tam pořádně užije. Velmi se těšil, ve snu by mě nenapadlo, že se odtamtud už živý nevrátí,“ zarmouceně dodal kamarád. „Byl vynikající člověk a trenér. Je to obrovské neštěstí,“ uzavřel zdrcený Vojtěch.

Na svého trenéra vzpomíná také postižený sportovec Samuel a poslal mu vzkaz do nebe. „Matúši, navždy si tě budu pamatovat s úsměvem na tváři. Tak moc ses na ten výstup na Mont Blanc těšil, nikdo nemohl tušit, že se ti stane osudným. Děkuji ti za téměř 2 roky tréninků, ze kterých se vytvořilo přátelství, na které nikdy nezapomenu. Byl jsi úžasný trenér, přítel i asistent. Budeš nám velmi chybět. Navždy zůstaneš v našich srdcích! Odpočívej v pokoji, kamaráde!“ napsal s láskou Samuel.

antismejd ( 4. června 2019 12:45 )

maximální hňupe!!

fiijalka ( 4. června 2019 09:00 )

Svatá pravda.

mak ( 4. června 2019 03:39 )

Seď doma na gauči,sádlo! 🙄
Hlavně nelez za volant, do auta, do bazenu, nechoď po ulici ani do nakupaku. A bacha, i doma to muze bouchnout, horet nebo spadnout.

mak ( 4. června 2019 03:35 )

Jakou to, ze se zritil, mělo spojitost s tim, kde spal?
Maji volne pristresky? Potrebuji si vic vydělat? Jine vysvetleni tohle nema.

antismejd ( 3. června 2019 19:20 )

Přestaňte už ronit krokodolí slzy za ty sebevrahy,kteří už nevědí roupama co dělat.
Ani na sekundu není jejich smrt žádnou tragédií.
Vždyť si o ni koledují.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání