Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Teroristu ze Zélandu odsoudil místní gang k smrti: Střeží ho policie, advokát se bojí o jeho život

Autor: DH - 
18. března 2019
15:53

Brenton Tarrant, který minulý pátek v novozélandském městě Christchurch zastřelil minimálně 50 osob, stanul poprvé před soudem. Dělal gesta a ušklíbal se. Právník se nechal slyšet, že má strach o jeho bezpečí. Lidé mezitím na ulicích pořádají pietní akce a tancují legendární „haku“.

Terorista, který se minulý pátek postaral o jeden z nejčernějších dnů novozélandské historie – Brenton Tarrant, musí být na samotce, kde je střežen několika policisty. Muž je ve vazbě od chvíle, co ho policisté zadrželi poté, co vystřílel dvě mešity v novozélandském městě Christchurch.

Tarrant už dokonce v bílém vězeňském mundúru stanul před soudem, kde se ušklíbal a poté prsty na kameru ukazoval gesto, které znamená, že je vše v pořádku čili O. K. Mezi pravicovými extremisty je ale tímto gestem většinou myšlena zkratka OKKK, ve smyslu, že je člověk věrný Ku-klux-klanu.

Tarrantův advokát před soudem sdělil, že má interní informace o tom, že je jeho klient ve věznici v ohrožení života poté, co se mu někteří spoluvězni rozhodli pomstít za jeho ohavné činy, při kterých doposud přišlo o život padesát lidí. „Tyto pocity budou ve věznici časté,“ nechal se slyšet právník.

Soud připustil, že je to pravda, ale naznačil, že s tím nemůže nic dělat. „Jediné, co mohu udělat, je nechat Tarranta ve speciálním režimu odděleného od ostatních. Bude takto držen ve vlastním zájmu,“ řekl soudce Kim Workman.

Lidé v ulicích města Christchurch mezitím vytvořili provizorní památník, kam se chodí za oběti teroru modlit. Právě u něj se sešli i členové motorkářského gangu Black Power, kteří zde dokonce před zraky diváků zatancovali legendární bojový tanec domorodého kmenu Maorů „haka“. Ten má značit nenávist a způsobit zastrašení nepřítele. „Čekáme na den, kdy budeme moci všem pomoct,“ nechal se slyšet člen gangu Shane Turner.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání