Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Policie varuje: Na Litoměřicku řádí falešní řemeslníci, seniora obrali o 200 000 korun!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
13. března 2019
15:53

Policie upozorňuje, aby si lidé na Litoměřicku dali pozor na tzv. falešné řemeslníky. Tito podvodníci se zaměřují především na seniory žijící o samotě v rodinných domech. Litoměřická policejní mluvčí Pavla Kofrová oznámila, že obětí podvodů se stal také osmdesátiletý muž z Roudnicka, který zlodějům vydal 200 000 Kč.

V úterý dopoledne nabídla skupinka mužů osmdesátiletému muži na Roudnicku přímo před jeho domem, že mu vymění střešní okapy na jeho domku. „Senior nejprve nechtěl, ale nechal se umluvit, neboť nabídka zněla lákavě. Oprava měla vyjít na 3 000 korun, kdy však nebylo stanoveno, k čemu se cena váže,“ uvedla mluvčí.

Skupinka mužů, která přijela dodávkovým vozem, se ihned dala do práce. Po skončení prací se počáteční smluvená částka za výměnu okapů změnila na několikanásobně vyšší hodnoty. Neznámí řemeslníci na základě jakýchsi výpočtů naúčtovali muži více než 200 000 korun. „Po obdržení požadovaných peněz odešla skupina ven údajně měnit okapové svody. Po chvíli poškozený zjistil, že venku nikdo není a muži i s autem jsou pryč,“ uvedla mluvčí. Senior neobdržel žádný dokument o provedené práci. Po neznámých mužích nyní policisté pátrají.

Obdobný případ policisté řešili na Litoměřicku v roce 2017. Tehdy obvinili trojici cizinců z podvodu a útisku za to, že po seniorech požadovali vysokou cenu za opravu střechy.

Legendy, na základě kterých podvodníci od důchodců získávají nekalým způsobem peníze, jsou různé. Týkají se oprav střechy, oken, vydávají se za jejich příbuzné, například vnuka, nosí seniorům různé přeplatky a vydávají se za zástupce různých firem. „Za rok 2017 evidujeme v našem kraji 41 případů podvodného jednání na seniorech se škodou přesahující milion korun. Za rok 2018 to bylo 39 případů se škodou 2,5 milionu korun a v letošním roce jsou to zatím dva případy, ke kterým došlo na Litoměřicku,“ shrnula mluvčí.

Druhý případ z Litoměřicka se týká údajné zaměstnankyně vývařovny. Neznámá žena oslovila seniorku na ulici před domem a vydávala se za pracovnici z jídelny, která jí nese přeplatek za obědy. V ruce dokonce držela jídelní lístek. Vloudila se k seniorce do bytu a zde jí chtěla vrátit 1 000 korun, ale měla pouze pětitisícovou bankovku, kterou chtěla po seniorce rozměnit. „Následně využila chvilkové nepozornosti poškozené a zmocnila se jejích úspor. Když odešla, poškozená zjistila, že jí chybí 25 000 korun,“ uvedla Kofrová. Po totožnosti ženy policisté pátrají.

steelheart ( 13. března 2019 16:34 )

opálení mi nabízeli novou střechu za 150 tisíc za čtyři dny!!!))) byliopravdu neodbytní, po přerušení komunikace s nimi se tvářili uraženě - málem spustili o diskriminaci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání