Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Míša (†12) se zabila při sáňkování: Místo, kde zemřela, je prokleté, pláčou rodiče

Autor: shp - 
5. března 2019
14:52

Už tomu budou tři roky, co při tragickém sáňkování zemřela košická dívka Michaela T. (†12). Příbuzní děvčátka společně s přáteli a spolužáky se vydali na místo neštěstí, aby uctili památku nadané žačky a talentované sportovkyně. Rodiče jsou přitom přesvědčení, že místo, kde vydechla naposledy, je prokleté.

Vůbec netajili zděšení, když si všimli, že na místě, kde Míša zemřela, byla „zaparkovaná“ sněžná rolba. „Zůstali jsme v šoku. Na zledovatělém povrchu se povalovaly rozbité lucerničky a zbytky květin. Strom, do kterého Miška narazila, byl vyvrácený. Nevím, na co čekají? Až se tam stane další neštěstí? Je to asi prokleté místo,“ popisuje nepříjemný zážitek maminka děvčátka webu Pluska.sk. Dodává, že právě na tomto tragickém místě si společně s manželem uvědomili, kolik času už uteklo od smrti jejich milované dcery.

Slimáčí tempo soudu

„Těžko snášíme fakt, že ještě nepadl verdikt soudu. Učitelka Petra S., která byla na lyžařském výletu jako pedagogický dozor, sice čelí obžalobě z usmrcení a ublížení na zdraví další žačky Veroniky, ale soud pokračuje slimáčím tempem. Momentálně soudce přehrává účastníkům jednání výpovědi dětí. Je to zdlouhavé, protože svědků je hodně,“ vysvětlila paní Ivka. Říká, že spolu s manželem Jurajem se se smrtí své dcery nedokázali ani po tak dlouhé době vyrovnat.

„Každý den na ni myslíme. V našich srdcích máme obraz nevinného děvčátka, jehož přítomnost naplněnou láskou jsme si všichni užívali plnými doušky,“ říká se slzami v očích. „Dnes by už byla deváťačka a řešili bychom přijímačky na střední školu, možná i první lásky. Na naše otázky už nikdy nedostaneme odpověď ani my, ani tři její sourozenci Iveta, Jakub ani nejmenší Eliška, jejíhož narození se Miška nedožila,“ pláče nešťastná matka.

Rodičům se nikdy neomluvila

„Nerozumíme, proč osoba, které jsme svěřili naše dítě, si užívá svobodu namísto toho, aby přiznala své selhání, že během lyžařského výcviku neplnila povinnosti pedagogického dozoru i například tím, že obutá v crocsech nezabránila, aby děti sáňkovaly na nebezpečné sjezdovce. Dokonce ani není schopná přijít na hrob a zapálit svíčku. To, že se nám dosud neomluvila, ani nekomentujeme,“ dodává otec Juraj. „Nepřejeme nikomu zažít to, co se stalo nám. Strašná prázdnota, která smrtí dcery zasáhla naši rodinu, se nedá ničím vyplnit,“ říká zdrcený muž.

Učitelce hrozí v případě prokázání viny pět let za mřížemi. Při tragické nehodě, ke které došlo 3. května 2016 ve večerních hodinách v lyžařském středisku Krompachy – Plejsy na neosvětleném lyžařském svahu, sáňkovaly malé děti, účastníci lyžařského výcvikového kurzu. Dvě děvčátka ve věku 12 a 13 let přejela na sáňkách na strmou část sjezdovky. V důsledku rychlé jízdy nedokázaly sáně ovládat ani zastavit a následně narazily do stromu a skal vedle sjezdovky. Při nárazu obě děti utrpěly vážná zranění. Michaela těm svým podlehla.

Pohybovenadany ( 6. března 2019 05:30 )

Hfhjfjujg

Katerina Kopic ( 5. března 2019 23:28 )

pjotri ( 5. března 2019 16:56 )

Tak to je pekna blbost. Jak znamo, sjezdovky jsou vetsinou na kopci a v drtive vetsine zasekly v lese, zvlast na Slovaci. Aspon ja jsem nikdy na jine sjezdovce nelyzoval. Pokud by se ucitelka chtela chranit proti prusvihu, proste by deckam nedovolila ani lyzovat, ani sankovat. Sane se daji ovladat a neni nutno s nimi vjizdet do lesa. Ja lyzuju asi 30 let a do mych 53 let se mi nepodarilo vlitnout do lesa. Krome toho ze sani se da bez problemu seskocit, kdyz vidim, ze jedu do lesa. Holka byla talentovana na sport, na sankovani ale urco ne. Je to nestastna nahoda a uca dostane max. podminku.

binddy ( 5. března 2019 16:10 )

Ano, někdy se stane blbá náhoda,která se nedá předvídat a učitelka s tím nic nenadělá. Podle mě, nese ale za tohle plnou zodpovědnost právě učitelka, měla najít jiný kopec pro děti, tahle sjezdovka je na sáňkování dětí prudká a ještě jsou v těsné blízkosti stromy, takže to by snad předvídal kde kdo, že pro děti je to nebezpečný.

binddy ( 5. března 2019 15:59 )

Tohle se člověka dotkne,i když ty lidi neznám, té holčičky a jejich rodičů je mně nesmírně líto. Ta sjezdovka vypadá, že na sáňkování je dost prudká i pro dospělé a ještě když vidím hned vedle ty stromy, tak bych tam vůbec děti sáňkovat nepustila, ani pod bedlivým dozorem, protože když to frčí dolů takovou rychlostí, tak se těžko dá na dálku zasáhnout a zabránit tomu nejhoršímu Ta učitelka je tam vůbec neměla vodit a měla najít jiný kopec pro děti, takže za to musí nést odpovědnost. Té holčičce to už bohužel nepomůže a ani rodičům se neuleví, ale učitelka tomu mohla včas zabránit, kdyby použila mozek a proto by si měla jít sednout.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání