Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kolínský hřbitov pustoší bagr s dělníky: Místní zuří

Autor: dce - 
8. února 2019
10:11

Hanobení ostatků - tak označují místní dění na jednom ze hřbitovů v Kolíně. Farní charita totiž rozhodla, že na nepoužívaném místě věčného odpočinku udělá komunitní centrum. A práce už započaly - na hřbitov přijel náklaďák i bagr a dělníci už vyhrabávají ostatky, které budou přesunuty jinam. Místním ale vadí neuctivé zacházení z kostmi.

Starobylé náhrobky ze hřbitova u kostela svatého Víta v Kolíně leží na hromadě, poblíž stojí dvě bedny, do kterých dělníci hází nalezené kosti. Vykopanou hlínu prověřuje jeden dělník na zemi a druhý na korbě náklaďáku, kam ji nakládá bagr. Na videu je vidět, jak dělníci kosti hází do kýble či kolečka, zcela bez ladu a skladu...

Kolínští obyvatelé, kteří video zhlédli ve facebookové skupině spolku Můj Kolín, zuří. „Práce na hřbitově za pomoci těžké techniky, na archeologický dozor byli povoláni odborníci hovořící neznámou řečí (ukrajinsky)," popisuje dění na stavbě pan Miloslav. „Hromada náhrobků, dvě bedny na ostatky (v jedné kosti, v druhé lebky), tak nám ředitelka Farní charity slibovala přemístění s úctou o pár metrů dále. Tak jsem si nepředstavoval pietu k zemřelým ani v nejhorším snu."

Místní vadí zacházení s ostatky i fakt, že místo hřbitova bude stát komunitní centrum. „Prostě to tam nepatří," píše Jitka. Celá akce vzbuzuje velké obavy zejména ve spojení se stavbou mostu v 80. letech.Přestěhovali pár hrobů a zbytek rozhrnuli s pomocí buldozerů a suť včetně kostí nahrnuli pod ten most do základů," popsal události z té doby Radek.

Farní charita, které pozemek patří, se brání, že vše je podle zákona a lépe už to nejde. „Náhrobky byly opatrně vyzvednuty a přeloženy na prozatímní místo. Budou přemístěny na základě dalších jednání a projektu, který se připravuje na okolí kostela. Ostatky jsou přemísťovány do beden a budou opět pohřbeny za účasti p. faráře. Hlína, která místo opouští, je jen hlína, pročištěna," vysvětluje ředitelka Farní charity Kolín Lucie Růžková Rybárová.

S tím ale diskutující rozhodně nesouhlasí - archeologický dozor nikde, dělníci nepoužívají síto, jen hlínu sem tam prohrábnou lopatou. Paní Rybárová měla pak soukromě jednomu z diskutujících vysvětlit, jak se celá věc má. „Prý to bylo v územním plánu. Takže co po ní chceme, vlastně, že jo," tvrdí Bohuslav s tím, že hřbitov byl z památkové ochrany vyjmut kličkou - změnou čísla parcely...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání