Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Rakousku ubodal žadatel o azyl šéfa úřadu: Nedostal totiž sociální dávky

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: DH - 
7. února 2019
21:28

Sousedním Rakouskem otřásl případ, ve kterém žadatel o azyl nožem ubodal ředitele sociálního úřadu ve městě Dornbirn ležícím ve spolkové zemi Vorarlbersko. Důvod? Turek se vehementně dožadoval vyplacení sociálních dávek, na které ale neměl žádný nárok. O událostech informoval server Krone.at.

K celému incidentu došlo ve středu 6. února letošního roku, kdy Turek přišel na sociální úřad a chtěl se setkat přímo s jeho ředitelem. Po Andreasovi G. (✝50) pak požadoval, aby mu úřad začal vyplácet dávky pro žadatele o azyl. Na ty ale dotyčný neměl právo, a proto po chvilce odešel.

Turek se ale s prohrou nesmířil. Za malou chvíli se vrátil i s kuchyňským nožem v ruce, nakráčel do kanceláře ředitele a několika bodnými ranami muže na místě usmrtil. Následně ho zadržela policie, podle které muž neprojevil absolutně žádnou lítost nad svým činem.

Policie navíc krátce po pachatelově zadržení zjistila, že má rodák z nedaleké obce Lustenau od roku 2009 zákaz vstupu do zemí schengenského prostoru kvůli rozsáhlé trestné činnosti. A aby toho nebylo málo, zákaz mu vydal právě zavražděný Andreas G., což mohlo být také motivem vraždy. 

Recidivista Rakousko opustil krátce po zákazu vstupu v roce 2010, aby se sem pak začátkem roku 2019 vrátil, dle jeho slov s pomocí pašeráků v nákladním autě. Úřady následně i přes zákaz jeho žádost o azyl přijaly, o minulosti žadatele přitom věděly. Důvod přijetí? Pachatel prý uvedl, že mu v jeho domovině hrozí trest smrti.

V Rakousku se tak opět rozhořela vášnivá debata o tom, zda je současný azylový zákon v pořádku a neměl by se novelizovat či upravit jiným právním předpisem. S tím souhlasí i hejtman Vorarlberska Markus Wallner. „Tohle mě štve. Jak to, že je azylový zákon nadřazen všemu,“ prohlásil. Podobný názor pak zastává i rakouský ministr vnitra Herbert Kickl, který podle svých slov požaduje přijetí zákona, který by usnadňoval úředníkům odebrání statusu uprchlíka podezřelým osobám, především pak těm, které spáchaly trestnou činnost. „Bohužel, tato hrozná událost ukazuje nedostatečnost současného mezinárodního azylového systému, který budeme pečlivě analyzovat,“ uvedl Kickl na tiskové konferenci.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání