Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Člun s věřícími se převrátil cestou do kláštera: Utopili se čtyři lidé

Skupina věřících se utopila cestou do kostela.
Skupina věřících se utopila cestou do kostela.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
4. února 2019
22:23

Pouť do kláštera na ostrově uprostřed Skadarského jezera skončila v neděli pro skupinu pravoslavných věřících v Černé Hoře tragicky. Člun s poutníky se podle agentury DPA ve vysokých vlnách převrátil, čtyři lidé se pravděpodobně utopili. Duchovního, který člun řídil, zadržela policie.

Člun se vracel z pravidelné nedělní návštěvy historického kláštera sv. Mikuláše na ostrově Vranjina, který je jedním z nejstarších v zemi. Ve vlnobití způsobeném špatným počasím přišli nejspíš o život dva muži, těhotná žena jednoho z nich a její dvanáctiletá dcera. Po třech z nich se dnes ještě pátralo, jejich šance na přežití byly ale minimální.

Neštěstí přežilo pět osob včetně srbského mnicha, který člun řídil. Tomu policie vyčítá, že se na cestu s poutníky vydal navzdory ztíženým povětrnostním podmínkám, jejichž riziko podcenil.

Skadarské jezero je největším jezerem na Balkáně. Dvě třetiny jeho vod patří Černé Hoře, třetina sousední Albánii. Klášter na ostrově Vranjina pochází ze 13. století a je oblíbeným poutním místem pro členy srbské pravoslavné církve.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání