Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rallye Kočka junior: Takhle ujížděl před policií! Pět kilometrů v centru Prahy: 5 červených semaforů a 1,6 promile v krvi!

Autor: yks, DH, DH - 
28. ledna 2019
05:01

Tragická nehoda, při které v září 2018 přišel o život tehdy 28letý Jan Kočka mladší a stejně starý řidič Miroslav V., se neudála jen tak zčistajasna. Korunní princ kolotočářského rodu měl už za sebou jinou divokou jízdu, která mohla skončit stejně, nebo ještě hůř. Podobnou jízdu smrti převedl už v roce 2009. Rychlostní zkouška, kterou 13. června 2009 po 2. hodině ranní realizoval v centru české metropole, měřila zhruba 5 kilometrů a opilý šofér při ní nereagoval ani na modré majáky v zádech ani na červená světla semaforů před sebou.

Ba co hůř, Kočka mladší tehdy vezl z klubu na Václavském náměstí i spolujezdce, který před tím v klidu přihlížel tomu, jak jeho budoucí „taxikář“ popíjí jednu sklenku vína za druhou.

Společně usedli do auta, pustili si na plné pecky hudbu a vyjeli směrem k Žitné ulici. Kočka byl sice podle svých tehdejších slov schopen auto uřídit, policejní hlídka, která ho zpozorovala už někde v Krakovské ulici, ale i tak nabyla dojmu, že by řidič, jak stojí v obžalobě, kterou Blesku poskytl spolek Šalamoun, mohl být pod vlivem alkoholu, a rozhodla se automobil zastavit.

Kočka si sice, jak tvrdil, policejního znamení s nápisem „STOP POLICIE“ nevšiml, zatoužil ale patrně zhruba v téže době provětrat motor tátova tehdejšího bílého bouráku, protože náhle vyrazil vpřed. Učinil to se vší parádou. Během následující jízdy totiž nebral ohled na dopravní předpisy, zejména semafory mu byly lhostejné.

Trasa, kterou mladý Jan Kočka urazil značnou rychlostí a pod vlivem alkoholu:

Tudy opilý Kočka ujížděl policii. Tudy opilý Kočka ujížděl policii. | Archiv Blesku

On sám tvrdil, že ve své rychlosti nemohl zastavit bezpečně na oranžovou. Policejní hlídka, která ho pronásledovala, uvedla, že projel minimálně 5 křižovatek na červenou. Možná jich bylo i víc, to ovšem hlídka potvrdit nemohla, protože s Kočkou někde za Jiráskovým mostem nestačila držet krok a pochopila, že tuhle rychlostní zkoušku nevyhraje.

Kočku tak zajistila jiná hlídka, která se vydala ujíždějícímu automobilu vstříc a dostihla ho u křižovatky ulic Plzeňská a Musílkova, což je oblast, kde Kočka svou rychlostní zkoušku ukončil, vzhledem k tomu, že podle svých slov potřeboval odskočit vykonat potřebu do křoví. Policisté se sice domnívali, že tam před nimi utekl, Kočka ale ochotně absolvoval dechovou zkoušku, při které mu naměřili zhruba 1,6 promile. Ani to však v jeho očích nepředstavovalo vážnější problém.

„Hele, chlapi, vyřešíme to ňák jinak. Dám vám 7.000 Kč a necháme to bejt. Znáte to, stejně z toho nic mít nebudu, jsem v kontaktu s Topolánkem a Paroubkem a vy takhle můžete být za měsíc povýšeni,“ cituje svědectví jednoho ze zasahujících policistů obžaloba, kterou zveřejnil Spolek Šalamoun. Následně na hlídku vytasil kontakty ve vysoké politice a vyvrcholilo to tím, že nevěřícím policistům začal drze a opakovaně nabízet úplatek, ačkoli ho jeden ze zasahujících policistů upozornil, že se právě dopouští trestného činu.

Spolek Šalamoun také uvádí, že se Kočka tehdy mužům zákona, kteří si vše natáčeli, dokonce snažil vnutit volné vstupenky na Matějskou pouť.

„Chování obviněného během předmětného rozhovoru bylo dle svědka velmi sebejisté, působil dojmem, že věc takto neřeší poprvé," stojí v obžalobě. Nepomohlo to a Kočka ml. si musel dýchnout. Výsledek? 1,62 promile. Policie proti mladému členovi kolotočářské rodiny proto zahájila trestní stíhání za obecné ohrožení pod vlivem návykové látky a podplácení.

Tím ale příběh neskončil. „Soudce totiž trestní stíhání Jana Kočky za dva trestné činy spáchané bezprostředně po sobě (ohrožení pod vlivem návykové látky a podplácení) a ohrožené trestní sazbou až do pěti let odnětí svobody dne 21. srpna 2009 podmíněně zastavil a stanovil mu zkušební dobu na 18 měsíců. Odůvodnil to tím, že se Jan Kočka doznal, je dosud netrestaný, a proto by uložení jiného, nežli podmíněně odloženého trestu odnětí svobody stejně nepřipadalo v úvahu,“ napsal Blesku Šalamoun s tím, že kdyby tehdy Jan Kočka nevyváznul tak snadno, možná by ho nenapadlo vyzkoušet si o mnoho let později další neméně šílenou jízdu, kterou zaplatil životem nejen on, ale také další nevinný muž.

antismejd ( 28. ledna 2019 17:13 )

dejte už pokoj s tímto neskutečným untermenschem!!!!

jajas ( 28. ledna 2019 16:16 )

Koho pořád zajímá jak a kde ujížděl ten de.b.il? Zabil člověka! A už by so o něm mělo přestat psát. To by ovšem Blesk neměl přijímat odměny od Kočků, kteří si to určitě stále přejí, aby naštvávali lidi?

jiskra1175@... ( 28. ledna 2019 14:08 )

Podle zúčastněných celebrit je vidět jaká je to společnost. Inu vrána k vráně sedá.

kjui ( 28. ledna 2019 14:03 )

*** již od pohledu

zkzkz ( 28. ledna 2019 13:11 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání