Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sníh zavařil zlodějům v Harrachově. Ukradený trezor jim uvízl v závěji

Autor: ČTK, ital - 
18. ledna 2019
21:46

Lupiči se pokusili ukrást trezor ze směnárny v Harrachově na Semilsku. Jejich plány jim ale překazil sníh a také nadměrná hmotnost trezoru. Ten jim totiž zapadl do sněhu a už s ním nešlo hnout. Navíc zloděje nachytal majitel přímo při činu. Při útěku nabourali autem do závěje, tak se pokusili utéct po svých. Jednoho z nich místní policista dopadl. Po dalších pachatelích se pátrá.

Ve čtvrtek okolo 3:00 ráno se trojice zlodějů vloupala do směnárny v oblíbeném krkonošském středisku Harrachov. Probourali se dovnitř zadní dřevěnou stěnou a stejnou cestou se pokoušeli vytáhnout těžký trezor ven. V tu chvíli je však nachytal majitel směnárny. Neměli čas už jej vyprostit. „Přišli si pro přenosný trezor s penězi, který ale k jejich nemilému překvapení vůbec nebylo snadné odnést, protože váží kolem 300 kilogramů,“ řekla semilská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Když pachatele majitel vyrušil, jeden z nich naskočil do automobilu, jejž měl zaparkovaný před směnárnou, a pokusil se ujet. Majitel mezitím zavolal linku 158. Řidič ujíždějícího vozu provedl malou okružní jízdu a zřejmě se vracel pro své komplice, když u hasičské zbrojnice nezvládl zatáčku a naboural do sněhového mantinelu, ve kterém uvíznul. „Vyskočil z auta a dál pokračoval po svých. Nohy se mu ale při běhu bořily do vysokých závějí, a to ho brzy vyčerpalo,“ dodala Baláková.

Ostatním dvěma lupičům se podařilo utéct. Třetího pronásledoval policista Josef Zelinka závějemi sahajícími až do pasu. „Doběhl jsem ho za tímhle sněhovým mantinelem, kde hledal únikovou cestu,“ popisuje strážník polapení pachatele. „V těch místech už ale není kam utíkat,“ dodává Zelinka, který nikdy nevěřil, že by mu sníh pomohl dopadnout zloděje.

Obviněný muž byl 32letý Gruzínec, stejně jako jeho společníci. „Vyšetřovatel ho dnes obvinil ze zločinu krádeže ve stádiu pokusu se škodou 1 077 500 Kč a z přečinu poškození cizí věci. Hrozí mu až osmiletý trest vězení,“ oznámila pro TV Prima mluvčí Baláková. Po výslechu byl zadržený pachatel vzat do vazby z důvodu obavy, aby se na svobodě nevyhýbal trestnímu stíhání. Po jeho komplicích se stále pátrá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání