Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nehoda letadla s Čechy v Moskvě: Kamera zachytila dramatické okamžiky při pokusu o vzlet

Letadlo SmartWing skončilo v Moskvě mimo ranvej.
Letadlo SmartWing skončilo v Moskvě mimo ranvej.  (Autor: Facebook)
Autor: DH, yks, ČTK - 
15. ledna 2019
11:44

Nedělní odlet cestujících z Moskvy do Prahy skončil dříve, než začal. Stroj se vzbouřil a ve spolupráci se špatným počasím a namrzlou dráhou si to i s cestujícími a pilotem namířil mimo ranvej. Video zachycuje celý průběh nehody letadla společnosti SmartWings.

Aktuálně zveřejněné video zachycuje marný boj posádky letu mířícího z Moskvy do Prahy o to, aby udržel letadlo na dráze. Na palubě bylo 39 cestujících a sedm členů posádky. Stroj ovšem měl vlastní názor, pokud šlo o směr rolování.

Podle mluvčí společnosti Smartwings Vladimíry Dufkové se letadlo dostalo mimo zpevněnou dráhu poté, co byl kapitán nucen přerušit vzlet ve fázi rozjezdu. „Důvodem byl nesymetrický náběh tahu motorů na dráze kontaminované ledem a sněhem,“ uvedla mluvčí aerolinek.

Boeing 737 sjel při zatočení na nezpevněný povrch. Naštěstí se ale nikomu nic nestalo.„Došlo ke sklouznutí letounu. Na palubě bylo 39 cestujících a sedm členů posádky, kterým se nic nestalo. Byli převezeni autobusem zpátky do letištního terminálu," doplnila mluvčí.

Kvůli vyprošťování letadla musela být uzavřena jedna ze dvou tamních ranvejí, což zpozdilo desítky jiných spojů. Díky zmrzlé půdě letadlo nezapadlo a technika ho vyprostila poměrně rychle. Při nehodě nikdo nebyl zraněn a cestující přepravil autobus k terminálu. Společnost jim změnila rezervaci letenek na večer, aby mohli odletět. 

pjotri ( 15. ledna 2019 16:31 )

No, ja nevim, taky litam, ale toto "odboceni" se mi zda hodne divny. Na videu je videt, jak letadlo stoji ve smeru vzletu (tmava draha) a pak najednou zacne ODBOCOVAT doleva, pricemz pridovy kolo by muselo byt naplno doleva, pripadne pokud by draha byla namrzla a naplno sel jen pravy motor. Na namrzle draze by pridovy kolo neudrzelo smer a pravej motor by zpusobil zataceni, ovsem nikoliv tak prudky. To prudky zatoceni spis ukazuje na to, ze draha nebyla namrzla a pridovy kolo nekdo stocil doprava. Pokud by draha byla namrzla, ale oba motory sly soucasne se stejnym tahem, letadlo by se pohybovalo proti vyslednicim tahu obou motoru, tedy po draze.. Vidim to na chybu jednoho z pilotu,, kterej nesrovnal pred vzletem pridovy kolo do smeru drahy a druhej pilot pak dal plnej plyn, nacez letadlo zabocilo ve smeru toho kola.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání