Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Senior-„terorista“ dostal 4 roky a psychiatrickou léčbu. Soud mu navíc zabavil pilu

Autor: ČTK - 
14. ledna 2019
09:57

Čtyři roky za katrem a ochrannou léčbu uložil zatím nepravomocným rozsudkem Krajský soud v Praze Jaromírovi Baldovi (71), který v roce 2017 pokácel dva stromy na železniční koleje. Vedle ochranné léčby navíc muž přijde o počítač a o pilu, kterou stromy kácel.

Jedenasedmdesátiletý Balda v roce 2017 pokácel dva stromy na železniční koleje. Navíc šířil výhrůžné letáky. Chtěl tak u lidí vyvolat strach z muslimských migrantů. Srážky se obešly bez zranění cestujících, překážky na trati však mohly vlak vykolejit, případně proniknout do kabiny strojvedoucího.

První srážka vlaku s pokáceným stromem se stala počátkem června 2017 mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou, druhá o necelé dva měsíce později mezi stanicemi Bezděz a Bělá pod Bezdězem. V prvním vlaku bylo vedle vlakové čety devět cestujících, ve druhém šest. Nikdo z nich se nezranil, podle znalce i strojvedoucích však vlaky nevykolejily jen šťastnou náhodou.

Za teroristický útok hrozilo Baldovi pět až 15 let odnětí svobody. Státní zástupce pro něj požadoval trest rok pod zákonnou sazbou, čemuž středočeský krajský soud vyhověl. Přihlédl totiž k tomu, že podle znalců byla mužova příčetnost při obou útocích na vlak zmenšená.

Balda se ke skutkům přiznal, tvrdí ale, že nechtěl nikomu ublížit. Opakovaně zdůraznil, že v dané době bral léky na tlak, které měly vedlejší účinky a přivodily mu hrůzné sny o uprchlících. „V žádném případě jsem nechtěl spáchat teror. Chtěl jsem proti němu vzbudit co největší odpor,“ zopakoval dnes soudcům. Tvrdil, že hodlal vyburcovat veřejnost, aby brala hrozbu přílivu radikálních utečenců vážně.

Kromě vězení a ochranné léčby soud seniorovi zabavil počítač a pilu.

vagin-analev ( 14. ledna 2019 20:24 )

vagin-analev ( 14. ledna 2019 20:18 )

Zatím jediný terorista v ČR a to člověk s SPD. Jak může dostat tak nízký trest. Minimálně 20 let jako všichni teroristi. To může SPD terorizovat občany ČR.

dvorece ( 14. ledna 2019 16:57 )

Slintáte si na tričko. Tady nešlo o svobodu projevu ale o obecné ohrožení našich lidí, třeba i dětí. Zkuste myslet, jestli máte čím.

dvorece ( 14. ledna 2019 16:54 )

Ten starý b*lb mohl i zabít lidi, štěstí, že mu to nevyšlo. Nejsem vítačka a primitivy tu také nechci, ale nechci ani tohle, protože to by také mohli umírat lidé. Dědek se měl věnovat zahrádce, když je zdravý na to, aby kácel stromy.

dragomira ( 14. ledna 2019 15:54 )

Svoboda projevu (též svoboda slova) je svoboda vyjadřovat se bez cenzury a bez omezení. Synonymní termín svoboda vyjadřování bývá někdy používán pro indikaci, že nejde jen o svobodu projevu, ale také o svobodu informace a myšlenky přijímat, vyhledávat a rozšiřovat jakýmkoli způsobem, bez ohledu na použité prostředky. Tyto svobody jsou úzce spjaty s konceptem svobody myšlení. V praxi není svoboda projevu v žádném státě absolutní a běžně podléhá omezením, například v případě "projevu nenávisti" či "vyhrožování".[1] Právo na svobodu projevu je zakotveno jako lidské právo v Článku 19 Všeobecné deklarace lidských práv a v Mezinárodním paktu o občanských a politických právech (MPOPP). MPOPP definuje právo na svobodu projevu jako "právo mít názory, a to bez překážek. Každý by měl mít právo na svobodu vyjadřování".[2][3] Svoboda projevu je navíc zakotvena v evropských, amerických a afrických regionálních normách lidských práv.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání