Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Záhadná smrt dětské miss (†6): Podaří se případ vyřešit po více než 22 letech?

Autor: shp - 
12. ledna 2019
05:40

Byla nádhernou holčičkou, jejíž život skončil naprosto tragicky a brutálně. I když byla zavražděna v teprve šesti letech, získala dětská miss JonBenét Ramsey za svůj půvab hned několik titulů krásy. Její násilná smrt z roku 1996 šokovala celý svět a dosud nebyla vyřešena. Nyní to však vypadá, že po více než 22 letech vyšetřování může být případ konečně uzavřen. K vraždě dívenky se totiž přiznal usvědčený pedofil.

Vánoce byly u Ramseyových ve městě Boulder dosud krásné a poklidné. Nikdo si nedokázal ani v nejhorší noční můře představit, jak tragicky dopadnou. Santa Claus přinesl JonBenét dětské kolo, ze kterého byla nadšená. Dívenka z něj měla velkou radost, ale nestihla si ho nikdy pořádně užít, informoval Mirror.

Po dni stráveném u rodinných přátel byla velmi unavená. Spící dítě odnesl na Štědrý den otec John Bennet Ramsey (75) do postýlky. To bylo naposledy, kdy holčičku viděl někdo z rodiny živou. O osm hodin později byla na 1. svátek vánoční objevená mrtvá.

Mrtvolka pod bílým prostěradlem

Pod bílým prostěradlem ji ve sklepě našel uškrcenou zdrcený otec. Dívka měla svázané ruce a k tomu proraženou lebku. Kromě zavražděné holčičky, byl v domě jen její otec, matka Patsy Ramsey (†49) a bratr Burke Ramsey, kterému bylo v té době pouhých 9 let.

Podezření okamžitě padlo právě na rodiče. Kromě mrtvolky dětské miss byl nalezen ručně psaný dopis s žádostí o výkupné, které mělo činit v přepočtu 2,6 milionu korun. Papír, na kterém byl požadavek napsán, pocházel ze zápisníčku, který měla někdejší misska Patsy u telefonu.

Podezření se tak pomalu začalo přesouvat na matku. Expertka na písmo Cina Wong podrobila v roce 2000 dopis rozboru a zjistila na 200 podobností s písmem Patsy. Výkupné, které údajný únosce chtěl, bylo navíc ve výši ročního platu jejího manžela, což bylo více než podivné.

Devítiletý vrah?

Rodiče byli naplno zbaveni podezření v roce 2008 díky testům DNA. Jenže ještě v témže roce, co byla JonBenét zavražděna, začal být z činu podezřelý i její starší bratr Burke. I když byl pouze devítiletým chlapcem, objevily se o tom divoké spekulace.

Údajně měl svou sestřičku zabít a jeho rodiče ho pak prý kryli, protože šlo o jejich jediné dítě. I Burkeho zprostily veškerých obvinění testy DNA. V roce 2016 vystoupil bratr zavražděné v televizní talk show Dr. Phila, kde promluvil o hrůzách ze ztráty JonBenét i z falešných obvinění.

Nevím, co k tomu říct, protože vím, že se to tak nestalo. Někteří lidé dokonce říkali, že není fyzicky možné, aby to udělal devítiletý. Nenašli žádné důkazy, protože jsem to neudělal,“ prohlásil. Rodinu zasáhla v roce 2006 tragédie, když zemřela Patsy na rakovinu vaječníků.

Podezření padlo na pedofila

Burke prohlásil, že si vždy v dospělosti myslel, že jeho sestru zavraždil pedofil. „Tak trochu jsem si vždy myslel, že to byl pedofil, který ji viděl na jedné ze soutěží krásy a vplížil se dovnitř (domu), kdo ví,“ řekl u Dr. Phila. Jedním z podezřelých byl i usvědčený pedofil Gary Oliva (54).

Pohyboval se totiž v okolí domu rodiny Ramseyových. Nyní se Oliva přiznal v dopisech psaných z věznice, kde si odpykává desetiletý trest za zneužívání dítěte, svému kamarádovi. JonBenét prý zavraždil omylem.

„Nikdy jsem nemiloval nikoho tak jako JonBenét. Nechal jsem ji vyklouznout, rozmlátit si hlavu vedví a sledoval jsem ji umírat. Byla to nehoda. Prosím, věř mi. Ona nebyla jako ostatní děti. Zemřela při nehodě, ale je to moje vina,“ napsal. Pedofila nyní čeká soud.

flora ( 12. ledna 2019 18:48 )

Tehdy to hýbalo s celou Amerikou . Asi jako u nás případ Kramný FBI udělali ze začátku řadu zcela neomluvitelných forenzních chyb. Rodiče i bratr byli samozřejmě podezřelí, a jejich reakce a jednání v souvislosti s tzv. únosem dcery bylo poměrně zvláštní. Mluvilo se i o zneužívání a dětské pornografii. Milionářská rodina měla na drahé právníky, takže vlastně nic... Myslím že jako poslední v tom řetězci je to, že bratr teď někdy vysoudil resp. mimosoudně se dohodl s nějakou Tv nebo novinama na odškodněním, protože se jeho podíl neustále přetřásal. Možná to policie znovu otevře, doba pokročila, technika je lepší. Ale pochybuji, že něco vyšetří. Myslím si, že budou muset počkat ještě nějakých x let, jestli se těsně před smrtí ve vrahovi pohne svědomí. Ta DNA není ani toho Olivy, prý se na prádlo mohla dosta už na výrovním pásu. Asi matka prádle předem neseprala, ale zarážející je, že i tvrdila, že ho nikdy neviděla. Přičemž ho koupila pro starší neteř, ale dcera ji ukecala , že se jí líbí a že ho chce No, maminka už neřekne nikdy nic, ta už je na pravdě boží.

pekaaaros ( 12. ledna 2019 18:19 )

ale musí se nechat, že když tahle společnost toleruje soutěže krásy pro šestiletý, tak si jde svým způsobem takovým krutostem naproti. Lidská krása má svůj účel a propagovat ji u malých holek a dokonce pořádat soutěž, která je nejhezčí, to není úplně košér.

pekaaaros ( 12. ledna 2019 18:13 )

tomu vrahovi (teď jsem urazil všechny vrahy) bych nalepil na čelo papírek s popisem, co udělal, pak bych ho posadil na stroj času a teleportoval do středověku, kde se ještě mohlo mučit obzvlášť brutálním způsobem a pak se díval přes nadčasovou kameru, jak ho pomalinku drtěj v kole a jak kvičí jak podsvinče.

pjotri ( 12. ledna 2019 16:41 )

zato ty mas vytribenej nazor na vec. miluju takovy "argumenty, synovce.."

pjotri ( 12. ledna 2019 11:32 )

Nejak postradam vysvetleni te zadosti o vykupne, ktere PROKAZATELNE psala jeji matka. To nemohl napsat pedofil, pac muzskepismo je odlisne od zenskeho a podle te fotku ten pedofil asi ani psat neumi. Dal mi neni jasny, PROC - teda pokud zemrela pri nehode - ji svazoval. Dal mi neni jasny, ze by nekricela a ze by to v dome - zda se, ze drevenym - nikdo nic neslysel. Nakonec mi nejsou jasny 2 veci: jak se mohl "nepozorovane" dostat do domu a jak se tam mohl nepozorovane a neslysne pohybovat. Holku zabije v jejim pokoji - asi - a pak ji zanese, potme, do sklepa. Tak to mi pripada, jako ta o cervene karkulce. Jeste me napada, jak asi muzou neco prokazovat testy DNA.. Je logicke, ze stopy DNA na jejim tele musely byt jak otce, tak matky, klido pido i brachy. Staci, abuy ji kazdej pred spanim objal a dal ji pusu.A ze se k tomu priznal nejakej zfetovanej pedofil? Je snad malo takovych pripadu, kdy se nekdo prizna k necemu, co neudelal? Proc? No, u zfetovanyho mozku to opravdu nevim, ale jinak klidne proto, aby ziskal pochybnou slavu, nebo proste zije ve vlastnim svete. Mimochodem, v USA se odebiraji veznum vzorky DNA, proto se ptam, JAK JE MOZNY, ze by na nej davno nekapli, kdyz ty vzorky DNA z jejiho tela meli.. Potiz je asi v tom, ze se v roce 96 testu DNA bezne nedelaly. V kazdym pripade je to cely hoooooodne divny. PROKAZATELNE je v tom ta zadost o vykupny, ktera vysumela do ztracena... Umim si predstavit, ze v tom jeli rodice, kteri si chteli prilepsit a ze se jim to bud zvrtlo, nebo to byl umysl..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání