Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pohřeb faráře (†41) z jižních Čech, který zemřel za nejasných okolností: Odpověď je v evangeliu, řekl českobudějovický biskup

Autor: DH - 
11. ledna 2019
12:42

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Trhových Svinech se zaplnil do posledního místečka. Lidé se tu naposledy rozloučili s oblíbeným farářem Marcinem Źelaznym (†41), který skonal neobjasněnou smrtí 28. prosince loňského roku. Zádušní mše trvala dlouhých 105 minut, po ní odcestovalo tělo zesnulého do rodného Polska, kde bude pochováno. Jeho náhlý skon však zůstane nejspíš navždy záhadou.

Kostel v Trhových Svinech na Českobudějovicku měl zádušní mši hostit ve čtvrtek 10. ledna od 14 hodin, ale hosté, především ti mladí, chodili na místo i o hodinu dříve. Za zesnulého faráře se každý modlil. Obřad pak začal načas, účastnili se ho i zástupci jiných diecézí.

„Kolem náhlého, neočekávaného odchodu našeho bratra bez rozloučení vyvstala řada otázek i v médiích. Odpověď je v evangeliu. Žádný člověk tady není a nebude věčně, odejít může kdykoliv,“ řekl českobudějovický biskup Vlastimil Kročil. Ten se ve své rozsáhlé řeči také neopomněl zmínit, že Źelazny, původně z Polska, sloužil Pánu daleko od svého domova dlouhých 13 let.

Velká vlna truchlení zasáhla v dnešní době internetu i sociální sítě. Na něm vyjádřilo svoji soustrast několik uživatelů. „Je to nenahraditelná ztráta. Takové lidi potřebujeme, aby naše společnost vybředla z morálního bahna,“ stojí v jednom z komentářů.

Po smutečním obřadu, na kterém nechyběla ani kondolenční kniha, odcestovalo tělo Marcina Źelazného do rodných Myslowic, kde bylo v pátek dopoledne uloženo do rodinného hrobu.

Kněz Źelazny zemřel osmadvacátého prosince ve znojemské nemocnici a kolem jeho smrti se ihned vyrojilo několik otázek. Policie nejprve jeho smrt kvalifikovala na nedbalostní trestný čin s následkem smrti, nakonec ale dospěla k závěru, že na skonu faráře nemá podíl žádná cizí osoba. I tak ale budou nad smrtí věrného služebníka církve už navždy viset otazníky.

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání