Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dahlgrenova smrt má svého viníka: Dozorce z Valdic přijal kázeňský trest

Autor: ČTK - 
9. ledna 2019
16:08

Dozorce ve Věznici Valdice na Jičínsku přijal kázeňský trest za porušení předpisů v případu sebevraždy čtyřnásobného vraha Kevina Dahlgrena. Trest ředitel věznice uložil dozorci loni na konci srpna a dozorce se proti němu neodvolal. „Celá věc tím byla uzavřena,“ řekla mluvčí věznice Eva Francová. Potrestaný dozorce nadále pracuje ve valdické věznici, kde se Američan Dahlgren oběsil loni 11. ledna.

Formu kázeňského trestu mluvčí neuvedla. Sdělila, že dozorce trest dostal podle prvního odstavce paragrafu 51 zákona o služebním poměru. Zákon jako trest v tomto odstavci uvádí například písemné napomenutí, snížení mzdy na dobu až tří měsíců, odnětí služební medaile či odnětí služební hodnosti. Mluvčí ani nespecifikovala, za co přesně byl trest uložen. Zopakovala, že porušení služební povinnosti nemělo příčinnou souvislost s úmrtím odsouzeného.

Případem se zabývala i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která konstatovala, že dozorci možná porušili interní předpisy. Inspekce podala návrh na případné kázeňské projednání nadřízenému funkcionáři dozorců. Trestného činu se ale dozorci podle GIBS nedopustili.

Dahlgren podle pravomocného rozsudku zavraždil v květnu 2013 v Brně-Ivanovicích všechny členy rodiny svých příbuzných, u níž dočasně bydlel – otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý. Poté odjel do Rakouska, kde nasedl do letadla mířícího do USA. Zadržen byl na letišti ve Washingtonu na základě zatykače vydaného českými orgány. Americké soudy rozhodly o jeho vydání do ČR, kde byl odsouzen na doživotí. Dahlgrenův případ patří k nejhorším zločinům posledních let v České republice.

antismejd ( 9. ledna 2019 18:31 )

dozorce by naopak měl dostat tučnou prémii. tato neskutečná, z Ameriky importovaná zrůda,udělala jedinou dobrou věc ve svým neskutečně debilním životě.

jana999 ( 9. ledna 2019 16:27 )

vždyt je lepší, že to tak dopadlo, aspon ho nemusíme doživotně živit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání