Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hasiči jeli náhodou kolem vážné nehody: Dominice (18) zachránili na poslední chvíli život

Autor: dce - 
17. prosince 2018
19:20

Už je to víc než rok a půl, co se Dominika Frühaufová podruhé narodila. Tehdy sedmnáctiletá dívka se stala obětí vážné dopravní nehody, při které utrpěla zástavu srdce. Naštěstí jeli kolem hasiči z Varnsdorfu, kteří mohli ihned zasáhnout. Dívce zachránili život a teď před Vánocemi jí mohli ukázat svou služebnu.

Dominika přišla málem o život 4. dubna loňského roku poblíž Studánky u Rumburku. Bylo jí tehdy teprve sedmnáct a seděla na sedadle spolujezdce ve voze, který havaroval. „Bezprostředně po nárazu došlo ke ztrátě vědomí a zástavě krevního oběhu,“ uvedl hasič Jaroslav Hocko z Ústeckého kraje.

Hasiči z Varnsdorfu se náhodou zrovna vraceli od jiného zásahu kolem místa nehody, což bylo velké štěstí – Studánka je na pomezí obvodů jednotlivých stanic a dojezdová doba není ideální.

„Vozidlo hasičů bylo po předání informace o události na místě takřka ihned. Hasiči okamžitě zahájili veškeré úkony, které situace vyžadovala. Během pár vteřin byl vyhodnocen kritický stav dívky a přistoupeno k resuscitaci s použitím automatizovaného externího defibrilátoru,“ popisuje Hocko. Hasičům bylo hned jasné, že vyhlídky na zlepšení Dominičina stavu nejsou nejlepší.

„Každopádně díky mnoha pozitivním okolnostem, včasnou diagnózou a kvalitní masáží srdce se stal zázrak a podařilo se obnovit krevní oběh v těle, které již nejevilo známky života. Na místo samozřejmě dorazila zdravotnická záchranná služba, která se pokusila o další zázrak toho dne. Povedlo se a Dominika byla po leteckém transportu do nemocničního zařízení udržena při životě.“

Ani po převozu do nemocnice a stabilizaci to ale Dominika neměla lehké. Více než rok a půl od dramatické nehody se ale vypravila za svými zachránci na stanici. „Během návštěvy došlo na slova vzájemných díků a vzájemného respektu k vykonané práci. Hasiči viděli výsledek své snahy a smysl své práce,“ dodal Hocko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání