Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česká kamarádka nezvěstné princezny: Na Emiráty byla moc pokroková! Snad je naživu

Autor: chal - 
12. prosince 2018
12:47

Osud dubajské princezny Latify (33), které se v březnu nevydařil útěk z domácího vězení, je stále nejasný. Neví se, kde žena je a jestli vůbec žije. Strach o ni má i její česká kamarádka, která se nyní rozhodla o princezně promluvit. Češka doufá, že přítelkyni její výpověď pomůže…

Redakci serveru iDnes.cz kontaktovala Češka, která se s princeznou zná ze skydivingu. Žena si přeje zůstat anonymní. O Latifě hovoří jako o milé a skromné, a doufá, že díky medializaci případu se objeví alespoň informace, jestli princezna vůbec žije. Právě z toho důvodu se obrátila na novináře.

Podle jejích vzpomínek působila Latifa skromně, jako by snad ani nebyla členkou významné a bohaté dubajské rodiny. Latifa je prý také velmi pokroková. „Je svou mentalitou mnohem víc jako má kamarádka ze Západu než Emiráťanka,“ řekla žena.

Princezna si prý nepotrpí na značkové oblečení, chodí upravená, ale málokdy nalíčená. Latifa měla dlouhodobé problémy se stylem myšlení svých rodičů. Oba totiž vyrostli v tradiční konzervativní kultuře. Myšlení Latify je především vlivem západního stylu života mnohem pokrokovější, princezna se tak nikdy nesmířila s tím, že celý její život má někdo jiný určovat, co ona sama smí a má dělat.

Stejně tak se neztotožňovala s nerovností ve společnosti, například jí vadilo ponižování zaměstnanců. „Latifa takové chování úplně nesnáší. Vyznává rovnost mezi lidmi a se svou služkou se vždy o všechno dělila. Majetek pro ni není důležitý a neposuzuje ostatní podle bohatství. Spíš jí bylo protivné, když to někdo dělal,“ řekla princeznina známá serveru iDnes.cz.

O princezně se nic neví od letošního března, kdy skončila v zajetí při nepovedeném útěku ze země. K tomuto kroku se rozhodla kvůli děsivým poměrům v rodině, především kvůli svému otci, kterého označila za největší zlo, jaké kdy potkala. Otec Latify je Muhammad bin Rašíd al Maktúm, korunní princ a premiér Spojených arabských emirátů.

Latifa krátce před útěkem natočila video, které se mělo zveřejnit pouze v případě, že se plán nevyvede a Latifa buď zemře, nebo ji zajmou. „Tohle video mi může zachránit život. Jestli se na něj díváte, není to dobře. Znamená to, že jsem buď mrtvá, nebo ve velmi, velmi špatné situaci,“ říká na videu.

„Jediné, na čem mému otci záleží, je jeho pověst. Zabíjí lidi, aby svou reputaci ochránil,“ tvrdí na záběrech. Princezna měla útěk dobře naplánovaný, emirátská armáda však jachtu, na které se plavila, obsadila pouhých 50 kilometrů od indického pobřeží. Vojáci pak princeznu odvlekli do zajetí ve Spojených arabských emirátech. Od té doby ji nikdo neviděl a ani přes tlak lidskoprávních organizací o ní nejsou žádné zprávy.

Latifa se o útěk už jednou pokusila. Když jí bylo 16 let, chytili ji na hranicích s Ománem. Následující tři roky strávila v kobce ve vězení. Podle Latifiny české známé měla princezna dvě možnosti. Buď se provdat a tím získat více svobody, nebo utéct. Latifa se pro druhou možnost rozhodla kvůli své sestře Šamse, které se v roce 2000 podařilo vymanit z vlivu rodiny, když zůstala ve Velké Británii, kde byla na dovolené.

Po dvou měsících na svobodě ji ale zaměstnanci jejího otce unesli zpět do vlasti. Podle Latify je od té doby Šamsa v domácím vězení. „Jestli mě chytnou, snad se dostanu k Šamse, takže aspoň nebude sama,“ řekla Latifa. Není však jasné, jestli je princezna vůbec naživu. Ostatně jak sama řekla, její otec je ochotný pro ochranu vlastní pověsti zabíjet.

ivuska1 ( 12. prosince 2018 15:39 )

Tihle bohaci muzou vrazdit jak chteji a nikdy nebudou potrestani. Takova je spravedlnost na tomto svete.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání