Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Obávaný drogový boss Darko Šarić: Snížili mu trest

Autor: ČTK - 
10. prosince 2018
13:32

Vrchní soud v Bělehradě v opakovaném procesu opět uznal drogového bosse Darka Šariće vinným z vedení kriminální organizace, jež pašuje ve velkém kokain. Podle srbských médií mu však uložil trest 15 let vězení, který je o pět let nižší, než stanovil soud v předchozím prvoinstančním řízení v roce 2015.

Soud před třemi roky skončil pro Šariće dvacetiletým trestem za propašování 5,7 tuny kokainu z Jižní Ameriky do západní Evropy v letech 2008 a 2009. Za prokázaný měl senát i jeho podíl na praní špinavých peněz v celkové hodnotě 22 milionů eur (569 milionů Kč). Odvolací soud však verdikt o rok později zrušil a nařídil nový proces.

Zrušení rozsudku odvolací senát zdůvodnil tím, že prvoinstanční soud porušil práva odsouzeného tím, že při stanovení trestu neuplatnil mírnější sazby trestního zákona z roku 2005, ale až pozdější novely z 11. září 2009. Zákon z roku 2005 za ilegální výrobu a obchodování s drogami předpokládá trest odnětí svobody v trvání od pěti do 15 let vězení.

Proto také vrchní soud v opakovaném procesu vězení o pět let zkrátil. Do výkonu trestu se Šarićovi započítávají více než čtyři roky, které už za mřížemi strávil. Dnes 49letý Šarić byl téměř pět let na útěku, v březnu 2014 se ale vzdal. Srbští vyšetřovatelé po něm pátrali s pomocí americké tajné služby CIA a lokalizovali jeho pohyb uvnitř čtyř latinskoamerických zemí.

Tehdy mu bylo jasné, že jeho zadržení se blíží, a proto se raději sám úřadům přihlásil. Srbsko je jednou z balkánských zemí, přes kterou vedou hlavní tranzitní trasy pro pašování drog do západní Evropy. Organizovanému zločinu se v zemi začalo dařit po válkách v 90. letech. Šarićovu klanu pašování narkotik podle spekulací médií ročně vynášelo až miliardu eur.

cocumysvole ( 10. prosince 2018 14:50 )

Bylo by dobrý prověřit pánům soudcům konta.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání