Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Pořad na Primě je nebezpečný! Zbrojí policisté, záchranky i hasiči

Záchranka, policie i hasiči zbrojí proti pořadu Linka 122 na FTV Prima: Je nebezpečný! Je to dramatizace reálných příběhů, kontruje televize.
Záchranka, policie i hasiči zbrojí proti pořadu Linka 122 na FTV Prima: Je nebezpečný! Je to dramatizace reálných příběhů, kontruje televize.  (Autor: archiv blesku)
Autor: DH - 
6. prosince 2018
14:43

Velké emoce vyvolal po svém odvysílání pořad FTV Prima Linka 112. Proti jeho obsahu se postupně ohradila Zdravotnická záchranná služba, Hasičský záchranný sbor ČR i Policie ČR. Podle jejich slov mohou být informace uvedené v pořadu i nebezpečné. Televize se proti jejich tvrzení ale brání s tím, že věří v pozitivní dopad tohoto pořadu na veřejnost. 

Integrovaný záchranný systém bojuje proti pořadu FTV Prima s názvem „Linka 112“. Její motivy mají podle slov Primy přiblížit náročnou práci na lince 112.

„I v tomto pořadu se TV Prima snaží o nezkreslený popis práce dispečerů na lince 112. Reálné příběhy, které nabízí divákovi, jsou atraktivní, vzhledem k tomu, že všichni členové složek IZS jsou pro běžné lidi hrdiny pracujícími s obrovským nasazením,“ stojí v popisu pořadu na internetových stránkách televize. S tím ale nesouhlasí Zdravotnická záchranná služba.

„Pořad Linka 112 nejen zcela odporuje realitě, ale informace, které poskytuje, mohou být nebezpečné,“ stojí v titulku prohlášení pražské záchranky. „Zdravotnické záchranné služby celé ČR se důrazně distancují od televizního pořadu Linka 112, který vysílá stanice FTV Prima,“ tvrdí v prohlášení, ve kterém je mimo jiné zdůrazněno i to, že se žádná ze záchranných služeb v České republice na tvorbě pořadu nepodílela. Podle slov ZZS navíc pořad v lidech vzbuzuje mylné domněnky.

V divákovi vzbuzuje představu o jakýchsi ‚univerzálních superoperátorkách‘, které po přijetí tísňové výzvy vydávají pokyn k zásahu záchranářům, hasičům a policistům,“ píše se v prohlášení, které se snaží vše uvést na pravou míru. Podle něj se sice ZZS nijak nevymezuje proti práci operátorek na lince 112, ale jedním dechem uvádí, že je v případech ohrožení života lepší kontaktovat přímo linku 155. Ušetří to prý desítky sekund v bezprostředním boji o lidský život.

Bojují i hasiči a policie

V podobném duchu jako ZZS reagoval na pořad i mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Na základě velkého ohlasu laické i odborné veřejnosti Hasičský záchranný sbor ČR prohlašuje, že na uvedeném pořadu nespolupracuje s TV Prima. Nejedná se o pořad, který by Hasičský záchranný sbor ČR spoluvytvářel či garantoval,“ stojí v prohlášení na webu hasičů. S jejich stanoviskem se na Twitteru ztotožnila i Policie České republiky, která dodala i to, že nespolupracuje ani na tvorbě pořadu FTV Prima „Policie v akci“.

Jedná se o dramatizaci, zní z Primy

Ihned poté, co se objevila prohlášení členů IZS, televize Prima vydala vlastní stanovisko, ve kterém se snaží vše uvést na pravou míru. Pořad Linka 112 velmi volně navazuje na příběhy Policie v akci a jedná se o dramatizaci reálných příběhů,“ stojí v něm. „Televize Prima věří, že tímto pořadem dokáže šířit osvětu mezi veřejností při poskytování první pomoci. Linka 112 je univerzálním číslem tísňového volání používaná v rámci všech státu Evropské unie. I proto nás překvapuje reakce IZS jednotlivých krajů, kterou vnímáme patrně jako nedorozumění,“ dodává s tím, že v jejím pořadu prý působí skuteční profesionálové, kteří své povolání považují za poslání.

janakveton ( 19. června 2019 22:25 )

Nedokážu posoudit, jak dalece to odpovídá či neodpovídá skutečnosti, ale nelíbí se mi tam ani Ivana Chýlková, ani Martin Hoffmann, ani Ondřej GREGOR (! ) Brzobohatý. Nemůžu tomuto seriálu prostě přijít na chuť. Zdá se mi to roztříštěné až běda!

jasnovidec01 ( 6. prosince 2018 16:27 )

lepší byl pořad policie v akci

dementi-blesk-cz ( 6. prosince 2018 16:20 )

Prima vysílá samé (I)čoviny.

penecas ( 6. prosince 2018 15:26 )

tyto hrané scénky jsou k smíchu. a o Policii ČR jsme měl trochu jiné mínění.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání