Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pacientka dostala místo léku na uklidnění látku ze smrtící injekce: Umírala v bolestech dva dny

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: chal - 
2. prosince 2018
07:30

Nejmenovaná zdravotní sestra z amerického státu Tennessee na konci roku 2017 omylem usmrtila pacientku (†75). Sestřička ženě omylem injekcí vpíchla koňskou dávku látky, která se přidává do smrtící injekce...

Nepozorná zdravotnice si spletla látku potlačující úzkost se svalovým relaxantem, a tak seniorku, která byla v nemocnici hospitalizovaná s bolestmi a otoky hlavy, zabila 10 miligramy látky uvolňující svaly.

Pacientce kvůli tomu selhalo srdce a plíce. Daná látka se právě z toho důvodu přidává do smrtícího koktejlu pro vězně odsouzené k trestu smrti. Takový osud bohužel potkal i dotyčnou důchodkyni.

„Sestra pacientce podala látku, která se používá na popravení sériových vrahů,“ řekl médiím státní zástupce Brian Manookian. Podle vyšetřovatelů udělala zdravotnice zásadní chybu kvůli podobným názvům obou substancí. Neškodný Versed totiž zaměnila za vražedné Vecuronium. Sestra měla podle všeho problém najít Versed a když to vyhledávače v databázi na počítači napsala „VE“, jako první výsledek se objevilo Vecuronium.

Pacientka bezprostředně po aplikaci injekce „zajela“ do tunelu na CT vyšetření, takže si ošetřující personál nemohl všimnout její gestikulace signalující, že něco asi není v pořádku. Důchodkyně tak v tunelu dlouhou dobu trpěla bolestmi, než jí selhalo srdce a plíce.

„Celou dobu cítila bolest a nemohla to dát nijak najevo,“ řekl státní zástupce. Na fatální chybu kolegyně upozornila ještě týž den jiná sestra. Personál pak pacientku připojil na přístroje na podporu života, její mozek byl ale prakticky mrtvý, a tak lékaři druhý den rozhodli ženu odpojit.

Vyšetřovatelé případ uzavřeli s tím, že „nemocnice selhala a nedokázala pacientce poskytnout bezpečnou péči a personál jednající podle lékařských standardů“. Vedení nemocnice nyní musí zajistit, aby se podobný případ už nemohl opakovat.

„Naše zaměstnankyně obešla několik bezpečnostních mechanismů, kvůli čemuž došlo k fatálnímu pochybení. Hned jak jsme zjistili, že pacientka zemřela chybou našeho personálu, učinili jsme taková opatření, aby se něco podobného už nemohlo stát,“ stojí v oficiálním vyjádření nemocnice.

pekaaaros ( 2. prosince 2018 19:23 )

Proto doktorům moc nevěřím. Věřím jen doktoru Gustavu Husákovi! (pardon)

PavelSki ( 2. prosince 2018 15:56 )

Z článku je patrné, že je to je jedna složka k uvolnění. A lze požít v lékařství v malé míře při potížích. Ovšem, když použila koňskou dávku v domnění, že je to JINÁ neškodná látka ke sledování při C-Téčku, tak pochopitelně jakýkoliv lék nebo látka v nemocnici v desetinásobném množství bude zabíjet. Článek nelogický není, prů... to je.

fido2 ( 2. prosince 2018 14:13 )

Hm, asi to tam používají často...

petrw ( 2. prosince 2018 13:04 )

asijo

syrucek ( 2. prosince 2018 10:26 )

Si dovoluji tvrdit, že jako zdravotnik ČR o tom americkém víte kulový. Jeďte k nim na stáž, jako to dělá mnoho vašich kolegů a budete chytřejší. BTW ta dotyčná si sebou nevzala celou lékárničku, ale pouze v PC lokalizovala daný lék, kde ho najde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání