Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek! POMOZTE MU

Video se připravuje ...
Autor: Jitka Pecharová - 
19. října 2018
10:43

Lhostejnost lékařky a naprostý chaos! Tak táta Adámka (10) popisuje, co se dělo v pardubické nemocnici. Na lékaře čekal krvácející chlapeček dlouhých 13 minut. Při tom padl do kómatu a museli ho 40 minut oživovat. Teď má poškozený mozek, nemluví, nereaguje a nehýbe se.

Adámek byl před dvěma lety v nemocnici na operaci krčních mandlí. Čtvrtou noc po zákroku ale začal silně krvácet a lékařka dětského oddělení rozhodla o jeho transportu na ambulanci ORL oddělení v téže budově. S maminkou a v doprovodu personálu tam musel jít pěšky. Pomoci se však nedočkal.

„Na místě zjistili, že ambulance je zamčená a opuštěná. Dětská lékařka, která je doprovázela, od syna vzápětí v klidu s rukou v kapse odešla, aniž by mu jakkoliv pomohla. Později je opustila i bezradná dětská sestra,“ popsal Adámkův tatínek Jan Vyčítal.

Video  Neošetření krvácejícího Adámka  - Jitka Pecharová, Blesk
Video se připravuje ...

Lékařka odešla

Hrůzné dění na chodbě pardubického špitálu zaznamenala bezpečnostní kamera. Na videu je vidět, jak lékařka od krvácejícího chlapce odchází a zdravotní sestra se na něj dívá a zděšeně si rukou zakrývá pusu.

Podle zjištění Adámkova táty personál z dětského oddělení vůbec netušil, že je ordinace v noci uzavřená, a neměl ani číslo na mobil lékaře, který měl na oddělení službu. Od začátku krvácení uplynulo dlouhých 13 minut, než se doktora podařilo sehnat.

VIDEO: Bezradná sestra

Oživovali 40 minut

Když lékař ORL konečně přišel, našel už chlapečka chroptícího a v bezvědomí. „Zahájil 40 minut trvající resuscitaci, jež sice byla úspěšná, ale syn v důsledku těžkého poškození mozku z nedostatku kyslíku zůstal v kómatu,“ konstatoval tatínek.

Adámek, který byl před operací mandlí zcela v pořádku, má poškozena všechna mozková centra. Nekomunikuje, nereaguje, nehýbe se. Jeho rodiče budou považovat za veliký úspěch, pokud se na ně v budoucnu díky rehabilitaci alespoň usměje.

Co na to pardubická nemocnice?

„Situace, ve které se rodina ocitla, je bolestná a velmi nešťastná. Bohužel, ani při vynaložení maximálního úsilí není možné vždy předejít komplikacím. To však neznamená, že každý podobný případ všechny zúčastněné zdravotnické pracovníky hluboce lidsky nezasáhne,“ uvedla mluvčí nemocnice Kateřina Semrádová.

„Jsou absolutně arogantní a odmítají odškodnění,“ řekl Jan Vyčítal na adresu vedení nemocnice. Advokát rodiny už na pardubický špitál podal žalobu a případ řeší i policie.

Rodiče se nevzdávají naděje a chlapci se snaží i díky penězům z veřejné sbírky zajistit zdravotní a rehabilitační pomůcky a další formy léčby.

ČÍSLO TRANSPARENTNÍHO ÚČTU, KAM MŮŽETE ADÁMKOVI A JEHO RODINĚ PŘISPĚT, NAJDETE ZDE>>> 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání