Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Británii čeká válka strojů! Do 30 let se má stát samozřejmostí

Autor: ital - 
15. října 2018
21:44

Zbraně hromadného ničení, váleční roboti nebo „vylepšení“ lidští vojáci, toto všechno představuje rostoucí nebezpečí pro Velkou Británii. Před hrozbou války strojů varuje britský ministr obrany, Gavin Williamson. Rovněž poukazuje na riziko zneužití nukleárních zbraní a potenciální nová bitevní pole zahrnující vesmír a kyberprostor.

Vinou rostoucí hrozby terorismu, klimatických změn a rapidního technologického rozvoje je svět stále nestabilnější. Podle informací portálu The Future Starts Today bude Velká Británie v příštích několika dekádách čelit velkým bezpečnostním výzvám. Dle expertů je představují nové vynálezy, jako např. váleční roboti nebo „vylepšení“ vojáci.

Vylepšení lidských vojáků by mělo být možné genetickou úpravou, v podobě tzv. fyzické nebo kognitivní protézy, případně pomocí farmaceutik. Se stále se posunujícími hranicemi lidských možností by technologie v průběhu následujících 30 let mohlo být využito ke spojení lidí a strojů, kteří by spolupůsobili na bitevním poli. Mnozí si od toho slibují posílení vojenské akceschopnosti.

Takové prostředky však předpokládají také pevné nastavení morálně etického prahu, kam až bude možné zajít. Gavin Williamson říká: „Je jasné, že svět se stává stále nebezpečnějším, ať už jde o agresivní státy, které ignorují pravidla, teroristy kteří chtějí ohrozit náš způsob života, nebo o technologický závod s našimi nepřáteli.“

V jeho vyjádření stojí, že i když lidé zůstanou v centru rozhodování, bitvy vedené roboty mohou výrazně změnit charakter války. Menší důraz totiž bude kladen na empatii, soucit, ale také ubude nahodilých rozhodnutí.

Williamson rovněž očekává rozšíření bitevního pole do oblastí vesmíru, kyberprostoru a virtuální reality. Snadnější dostupnost moderních technologií také zvyšuje rizika zneužití zbraní hromadného ničení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání