Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Největší loupež Británie: Gang důchodců ukradl 7,4 miliardy

Autor: Jindřich Bíč - 
16. října 2018
16:33

Šperky a peníze za více než 200 milionů liber, tedy 7, 4 miliardy korun, zmizely z úschovny klenotů v Hatton Garden v dubnu roku 2015. Odcizila je pětice důchodců a 18. října o nich přichází do českých kin film Králové zlodějů.

Lupiči byli ve věku 60 až téměř 80 let a hlavou celé akce byl 77letý Brian Reader.

Jejich cílem byl obsah trezorových skříněk úschovny v luxusní čtvrti Hatton Garden. Většinu takových boxů využívali klenotníci a obchodníci s diamanty či jinými vzácnými kovy. Seniorská banda se ke skříňkám dostala pomocí těžké techniky, kterou probourali stěnu z výtahové šachty do trezorového sálu. Předtím ovšem museli vyřadit z provozu sofistikovaný bezpečnostní a poplašný systém objektu. Nakonec se jim podařilo vyloupit 73 z 999 skříněk.

Bohatství si ovšem neužívali dlouho. Hlavní strůjci loupeže 77letý Brian Reader, John Collins (75), Terry Perkins (67) a Daniel Jones (58) přiznali svou vinu na osnování akce už v září roku 2015. Dva další, šedesátiletý William Lincoln a 58letý Carl Wood byli usvědčeni v lednu 2016 a 48letý Hugh Doyle byl shledán vinným z ukrývání ukradeného majetku.

Příběh loupeže v Hatton Garden poutal pozornost veřejnosti od prvního článku v novinách až po senzační odhalení. Takže bylo v podstatě jen otázkou času, kdy se ho chopí hollywoodští tvůrci.

Jakmile se Hollywood rozhodl natočit film, musel získat práva, a proto šli do deníku Guardian za investigativním novinářem Duncanem Campbellem, který o příběhu psal jako první.

„Když se ukázalo, že za krádeží stojí sedmdesátiletí důchodci, napadlo mě, jestli třeba někoho z nich neznám. Zjistil jsem, že jedním z nich je Brian Reader, se kterým se znám dlouho, a tak jsem začal na celé kauze pracovat,“ říká Campbell, který se na filmu podílel jenom proto, že se režie ujal James Marsh, držitel Oscara za dokument Muž na laně.

Duncan Campbell byl pro film velkým přínosem, protože díky svým vztahům se soudními dvory a Scotland Yardem dokázal zajistit přístup k přepisům z vyšetřování zločinných staříků. Když je stopy dovedly až ke skupině seniorů, Scotland Yard nahrával jejich telefonní hovory. Každá zaznamenaná konverzace a aktivita gangu tedy existuje v písemné podobě a všechen materiál dostal filmový štáb k dispozici.

„Duncan Campbell mi dal více než 100stránkový přepis z policejního vyšetřování,“ říká scenárista Joe Penhall a dodává: „Číst to bylo jako sen. Věděl jsem, že z tohohle půjde vytvořit skvělý scénář.“

Většina členů gangu byla v době psaní scénáře a natáčení filmu naživu. Terry Perkins zemřel ve vězení 5. února 2018.

„V průběhu času jsme stále více odkrývali pravdu o případu,“ říká producentka filmu Králové zlodějů Michelle Wright a dodává: „Naše verze vyprávění je pravdě tak blízko, jak jen může být. Jedna z věcí, kterou jsme chtěli ve filmu zachytit, souvisí s tím, jakou povahu může mít sedmdesátiletý muž, který má jít do podzemí na tři dny a tam vrtat a kopat. Je to určitý druh šílenství.

Spousta zločinců není schopna sociálních vazeb, ale oni byli jiní. Byli to skuteční přátelé. Mohli se na sebe stoprocentně spolehnout. Samozřejmě všichni měli poměrně velká ega. V policejních přepisech se doslova mluví o tom, že jednou o nich někdo natočí film. A oni tehdy říkali: „Budeme slavnější než kterýkoliv jiný padouch,“ cituje producentka filmu a uzavírá: „Z policejních přepisů je cítit obrovské množství narcismu a nedostatku empatie. Neměli žádný soucit s lidmi, které připravili o všechno.“

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání