Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čtyři šelmy na útěku? Medvědi v chomutovské zoo se podhrabali pod plotem

Medvědi hnědí (ilustrační foto)
Medvědi hnědí (ilustrační foto)  (Autor: Romana Vébrová)
Autor: chal - 
11. října 2018
21:38

Čtveřice medvědů hnědých se v chomutovském zooparku prohrabala za hranice svého výběhu. Nora, Michal, Míša a Nero si vyhloubili brlohy poblíž plotu, za který pak jejich obydlí zasahovala. Útěku jim bránilo jen málo, naštěstí se tomu podařilo zabránit včas.

Při kontrole statiky stromů v medvědím výběhu v chomutovském zooparku zjistili, že čtveřice šelem vyhloubila své nory tak blízko plotu, že zasahovaly z výběhu ven za plot. „Medvědi si vytvořili pět děr v délce čtyři až šest metrů s různou vzdáleností od plotu v horní části výběhu,“ sdělila Deníku ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Podle ní medvědi díry vyhloubili před delší dobou, kdy byla zvířata aktivnější. „Mezi zaměstnanci zooparku se zřejmě několik let vědělo, že by měl být u plotu jeden brloh, předchozí vedení ale situaci neřešilo,“ obvinila ředitelka své předchůdce z nečinnosti.

I když nebylo příliš reálné, že by medvědi brlohy přestavěli v tunely vedoucí na svobodu, nechalo vedení zooparku díry zalít betonem a potenciální hrozbě zamezit. „Všechny brlohy jsme po konzultaci s odborníky zalili betonem a jejich vstupy nechali zahrabat,“ vysvětlila ředitelka.

S medvědími útěky už má chomutovský zoopark zkušenost. Před osmnácti lety prchl z karantény medvěd, kterého odchytli lesníci na Valašsku, protože zabíjel hospodářská zvířata. Uprchlou šelmu nejdřív obklíčili a postřelili policisté, pak se ale vydala směrem k sídlišti. Strážci zákona tak museli medvědího uprchlíka usmrtit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání