Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Sklony k pedofilii v církvi? Případy a oběťmi se bude zabývat speciální skupina

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters, Shutterstock)
Autor: ČTK - 
9. října 2018
06:41

Od nového roku vznikne v Polsku skupina, která se bude zabývat případy pedofilie v polské katolické církvi. Hlavním úkolem by měla být pomoc obětem pedofilů a vymáhání odškodného. S myšlenkou tohoto uskupení přišla opozice.

Skandály s pohlavním zneužíváním dětí pedofilními kněžími poslední dobou vážně poškodily obraz církve zejména v Chile, Spojených státech, Austrálii či Irsku. V silně katolické zemi, jakou je Polsko, byla debata na toto téma zahájena teprve nedávno, když tamní aktivisté oznámili, že sklony k pedofilii by mohlo mít na 600 kněžích.

První odezvy se objevily ihned poté, co lidé, kteří stojí za vytvořením skupiny, zveřejnili v neděli na internetu takzvanou interaktivní mapu pedofilie. Za prvních 24 hodin se jim po telefonu ozvalo okolo sta lidí, kteří tvrdili, že byli sexuálně zneužiti polskými kněžími. „Mapu pedofilie vidělo od včerejšího dne 500.000 lidí. Veřejná diskuse začala a příští rok chceme vytvořit skupinu, která se bude tématem zabývat,“ řekla agentuře Reuters opoziční poslankyně Joanna Scheuringová-Wielgusová.

Mapa dokumentuje 280 případů pedofilie, kterých se dopustilo 60 kněží usvědčených polskými soudy. Podle aktivistů jsou ale skutečné počty podobných případů mnohem vyšší, oběti zneužívání se ale často bojí promluvit.

Od včerejška nám volalo sto lidí, kteří nám popsali své případy, musíme získat další informace a všechno prověřit,“ dodala poslankyně. Podporu vyšetřovací skupině, která se bude pedofilií v církvi zabývat, již vyjádřilo několik levicových a liberálních zákonodárců. Neočekává se, že by se na fungování panelu podíleli i poslanci z vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), kteří mají velkou podporu právě u církve a věřících, poznamenala agentura Reuters.

Polský odvolací soud minulý týden potvrdil přelomový rozsudek – odškodné milion zlotých (šest milionů Kč) a měsíční doživotní důchod 800 zlotých oběti, kterou jako třináctiletou dívku unesl a znásilňoval duchovní řádu Společnost Krista. Polská katolická církev přitom ještě v nedávné minulosti tvrdila, že nehodlá žádné odškodnění vyplácet a že by kompenzace měly oběti požadovat od viníků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání