Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Krvavý účet za vraždu Kuciaka (†27): Zabíjení stálo 1,8 milionu

Autor: ČTK, shp - 
1. října 2018
12:27

Minimálně 1,8 milionu korun – tolik prý zaplatil objednavatel vraždy slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (†27). Jeho snoubenka Martina Kušnírová (†27) se stala náhodnou obětí. Láska k žurnalistovi ji nepřímo stála život.

Objednavatel únorové vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky zaplatil za tento čin nejméně 70.000 eur (1,8 milionu Kč), řekl dnes novinářům jeden z prokurátorů, který dohlíží na vyšetřování případu a který si nepřál uvést své jméno.

Podle prokurátora objednavatel v hotovosti uhradil 50.000 eur; zbylých 20.000 eur představovalo odpuštění dluhu. Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár na společné tiskové konferenci policie a prokuratury nevyloučil, že v případu budou kromě dosavadní čtveřice obviněni i další lidé.

Čtyři osoby, které policie z dvojnásobné vraždy dosud obvinila, soud v neděli poslal do vazby. Podle prokuratury jde o střelce, objednavatele činu, zprostředkovatele a pomocníka. Čižnár označil důkazy proti nim za velmi silné.

"Důkazy, které jsou k dispozici, jsou podle mého názoru velmi silné. Zatím je to stále ´jen´ ve stadiu obvinění, takže přehnaný optimismus není na místě. Je velký předpoklad, že tato kauza bude dotažena do úspěšného konce," řekl Čižnár.

Objednavatelem vraždy byla podle prokurátora úřadu speciální prokuratury jediná žena mezi obviněnými. Prokurátor ovšem dodal, že není známo, odkud získala peníze.

Z dříve zveřejněných informací slovenských médií vyplývá, že objednavatelkou trestného činu byla podnikatelka Alena Zs., která údajně pracovala jako tlumočnice z italštiny pro kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera, jenž je v současnosti ve vazbě kvůli jinému případu.

Kuciak v nedokončeném článku psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, které média spojovala s mafií. Možné spojení Kočnera s vraždou Kuciaka prokuratura nekomentovala.

Prokurátor dnes řekl, že cílem objednávky byl pouze Kuciak a že jeho partnerka se stala náhodnou obětí. Dvojici střelec zavraždil 21. února v jejím domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy.

Z iniciál, které dnes prokurátor uvedl, vyplývá, že za vraha vyšetřovatelé považují muže, kterým je podle slovenských médií bývalý policejní vyšetřovatel Tomáš Sz. Slovenská prokuratura již informovala, že motivem vraždy byla investigativní práce novináře.

jentakjenstb ( 1. října 2018 19:29 )

Nedávno tu rudí paraziti zvraceli a pšoukali že vražda dvou mladých lidí je normální.

flora ( 1. října 2018 13:40 )

Vlastně ne,proč by si to vlastně předem zjišťoval.. Byly tam údajně tři šálky na stole. Takže asi vraha znala...

flora ( 1. října 2018 13:29 )

Vsadila bych na toho primitiva. Akce zajišťovaná 4 lidma a nezjistí si předem, kolik lidí je vlastně v domě

flora ( 1. října 2018 13:23 )

Slečna byla jen náhodná oběť v nesprávný čas na nesprávném místě. Pak tedy už neplatí, že byla zabitá proto, že znala podrobně novinářské Kuciakovy kauzy a byla tedy taky pro vraha nebezpečná. A proč byl potom zabit Kuciak? "Pouhá" osobní msta, vyřizování osobních účtů? A už mě z toho úplně vypadl Fico, o tom přeci psali na transparentech, že je vrah...

sores ( 1. října 2018 13:06 )

V Československu prostoduchém a úplatném neexistuje doživotí jako v USA + 50let k tomu! Dostane max. 20let a za 10 ho pustí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání