Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Mocný klan Kočků: Umí to roztočit! Kolotoče, byznys, vražda...

Autor: vasa - 
30. září 2018
18:56

Rodina Kočkových umí vydělat velké peníze a roztočit to nejen na kolotočích na Matějské. Ale ani lidem, co si dokáží užívat života, se nevyhýbají tragédie. Při autonehodě zemřel Jan Kočka ml. (†28).

Byla to druhá předčasná smrt v rodině. Václavu Kočkovi mladšímu bylo v době úmrtí 40 let, synovi jeho bratra Janovi dokonce ještě o dvanáct méně. Tato rodina z prostředí světových, nebo také českých kolotočářů či komediantů, má v Praze kontroverzní pověst. A nevylepšilo ji ani nedávné obvinění Jana Kočky (52) z daňových úniků, jak uvedla Česká televize. Podle policie se jednalo o řetězec společností, který pomocí faktur za neexistující služby okrádal stát. Škodu kriminalisté vyčíslili na více než sto třicet milionů korun.

Bohumír Ďuričko, muž, který v říjnu 2008 zastřelil Václava Kočku mladšího, zase tvrdil, že jsou Kočkovi organizovaným zločinem a různými mafiemi. „Běžná činnost této skupiny je lichva, vydírání, praní špinavých peněz, kuplířství a všechny formy násilí,“ tvrdil Ďuričko v prosinci 2008 v písemném prohlášení zveřejněném iDnes.

Hlavou rodiny je Václav Kočka starší (76). Pochází z Plzně, jeho táta byl loutkohercem. Než se vydal na světovou dráhu, vystudoval nejprve dřevařskou průmyslovku a poté pracoval jako bagrista u jáchymovských dolů. Důležitým momentem jeho života bylo seznámení s dcerou provozovatele Matějské pouti Olgou, kterou si vzal za manželku. Přiženil se tak na pražské Výstaviště. S manželkou měli dceru a dva syny, Václava a Jana. Rychle se zapojil do rodinného podniku, nejprve jako technický vedoucí, záhy začal pouť na pražském Výstavišti (za totality Parku kultury a oddechu Julia Fučíka) sám organizovat. Od 60. let se nepohyboval jen v prostředí kolotočů, ale podílel se také s Pragokoncertem na vývozu československých umělců, např. Karla Gotta, či Heleny Vondráčkové, do zahraničí.

Jméno Kočka se objevilo v roce 2006 v nechvalně proslulé Kubiceho zprávě. Krátce před parlamentními volbami se tehdy šéf Útvaru pro odhalovaní organizovaného zločinu (ÚOOZ) plukovník Jan Kubice obrátil na poslance branného výboru Poslanecké sněmovny s kontroverzním materiálem. Měl charakter důvěrný, přesto se dostal do médií. Mluvil o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Odborníci se později shodli na tom, že dokument obsahoval řadu výmyslů. Například tvrzení, že vraždu podnikatele Františka Mrázka provedla osoba jménem Kočka... Spekulace byla postavena mimo jiné na tom, že Václav Kočka nebyl dobrým přítelem některých představitelů ČSSD, o kterých Mrázek získal mnoho třaskavých informac,í a zařadil se tak na seznam nepohodlných osob. Nic takového ale nebylo prokázáno a podloženo důkazy.

Ďuričko střílel

Devátého října 2008 postihla klan Kočkových velká tragédie. Toho dne byl zastřelen Václav Kočka mladší, syn Václava Kočky staršího. K němu měl mnohem bližší vztah než k druhému synu Janovi. Václav měl pokračovat v rodinné tradici a převzít po svém otci většinu aktivit. Nestalo se. Uvedeného dne, po křtu knihy Jiřího Paroubka, probíhala v restauraci Monarch v Praze volná zábava. Sled dalších událostí nebyl nikdy přesně objasněn. Jisté je jen to, že Václav Kočka mladší se dostal do hádky s podnikatelem Bohumírem Ďuričkem. A ten ho zabil třemi výstřely legálně drženou pistolí. Každá rána byla podle pozdější pitvy sama o sobě smrtelná... Podle soudu to ze strany Ďurička nebyla nepřiměřená obrana, ale vražda. Vyfasoval 12,5 roků odnětí svobody.

Následoval honosný pohřeb, Kočkovy ostatky jsou uloženy v rodinné hrobce na hřbitově v Praze Řepích. A je to velice nápadná hrobka, se sochou Václava Kočky mladšího v životní velikosti z bílého mramoru.

Kočkův vrah Ďuričko byl po odpykání dvou třetin trestu loni v říjnu propuštěn na svobodu. Václav Kočka starší o svém synovi řekl: „Vychovával jsem si Vaška jako svého nástupce. Všichni ho měli rádi! Neumím reagovat jinak, než že je to smutné, a že je blbost jít na party pít alkohol s bouchačkou v kapse. To byla promyšlená akce. Ten zmetek ho popravil!“

Video  Kočka v šoku z propuštění Ďurička: Zavraždil mi syna jako gestapák!  - Karel Janeček
Video se připravuje ...

hejpockej ( 1. října 2018 12:39 )

tyhle zrudy se nestiti niceho, ale BOZI MLYNY MELOU A BUDOU MLIT DAL...za ty svinarny bude mit chlapecek v posmrtnym uctovani postarano.. nechapu proc k nim lidi lezou jim davat penize o poutich, bych do nich ani nekopl natoz aby se me vydelavali...

flora ( 1. října 2018 12:04 )

Tak teď si mohou na hřbitov postavit další sochu v životní velikosti. Hlavně aby tam bylo ještě dost místa pro ty další. Snad jim hřbitovní správa vyhoví a v případě potřeby odprodá další kus pozemku. Morbidnost, kýč a megalomanie nezná hranic

adeso ( 1. října 2018 10:19 )

koukám, že v případě Kočkových se žumpa opět vyvalila

adeso ( 1. října 2018 10:17 )

mluvíš o vládě a ministrech? ano máš pravdu, kam se cpou KOčkovi

majojo ( 1. října 2018 02:24 )

Mám ráda svoje kočky, protože jsou čistotné a své exkrementy zahrabávají, na rozdíl od těch s velkým K, kteří se jimi ještě chlubí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání