Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poprava matek s dětmi nebyla fake news! Vládní vrahy usvědčily satelitní snímky

Autor: chal - 
26. září 2018
20:33

Tři roky staré video zachycující popravu dvou žen a dětí vládními vojáky kamerunská vláda původně označila jako fake news. Jenže pak zatkla sedm mužů, kteří se na vraždách měli podílet. Vypátrat pachatele zločinu se podařilo díky satelitním snímkům.

K tragédii došlo na severu Kamerunu u hranic s Nigérií, kde kamerunská armáda bojuje s islamistickou skupinou Boko Haram. Vojáci obvinili dvě tamní ženy z příslušnosti k této teroristické organizaci a odvedli je i s jejich dětmi na popravu. Okamžiky bezprostředně před smrtí zachytil jeden z vojáků na mobilní telefon.

Ozbrojení muži vedou matky s dětmi a cestou jim ubalí pár facek. Pak je svedou z prašné cesty a zaváží jim oči šátky. Po pár krocích je přinutí kleknout. Ozve se výstřel. Zbytek videa už vidět nemůžeme...

Novinář Emmanuel Freudenthal, který děsivé záběry letos v červenci zveřejnil, drastické záběry vystřihnul. „Sám jsem se na to nemohl podívat víc než jednou, vás toho ušetřím úplně,“ přidal k videu komentář na Twitteru.

Okamžitě se objevily názory, že se vzhledem k výzbroji vojáků a dialektu, jakým mluvili, jedná o Kamerunce. Vláda afrického státu tato tvrzení odmítla jako fake news. Detailní rozbor videa, který provedli novináři z BBC, ale potvrdil, že zločin skutečně spáchali kamerunští vojáci na severu země.

Místo a čas, kdy se tragédie stala, dokázali žurnalisté určit díky poloze domů a stromů v okolí. Jedna z budov, která je na záznamu vidět, ještě nebyla postavena v listopadu 2014 a na záběrech z 5. dubna 2015 je budova už zdemolovaná.

Finálním důkazem je pohoří, které je na videu vidět na horizontu. Když se novináři postavili na domnělé místo popravy v aplikaci Google Earth, profil nedalekého pohoří odpovídal tomu ve videu.

Novináři vypátrali i identitu jednoho z vrahů. Jeho přezdívka „Tchotcho“ totiž zazněla v nahrávce. Jmenuje se Cyriaque Bityala a jeho jméno se objevuje na seznamu zatčených vojáků.

Kamerunský prezident Paul Biya nařídil celou věc prošetřit, ale mluvčí vlády Tchiroma Bakary zapojení kamerunských vojáků stále odmítá.

Video: Děti v Africe umírají kvůli válkám

Děti umírají v Africe kvůli válkám (ilustrační foto) Děti umírají v Africe kvůli válkám (ilustrační foto) | Profimedia

Jarabak ( 26. září 2018 21:54 )

Aha. Takže patřily k boko haram. Už mě to trápí o dost méně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání