Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Opilý chirurg způsobil nehodu, při které zemřel kamarád Milan. Právník pro něj chce podmínku

Autor: shp - 
26. září 2018
11:45

Bývalý komunistický zastupitel Plzeňského kraje a chirurg Václav Šampalík (33) se loni opilý posadil za volant automobilu, aby odvezl po hasičské zábavě domů své dva kamarády. Neměl to dělat. Způsobil bouračku, při které jeden z jeho přátel zemřel. Případem se nyní začal zabývat soud.

K nehodě došlo u Plzně loni v červnu. Šampalík cestou z hasičské zábavy nezvládl řízení a vyjel mimo vozovku. Následně narazil do betonu. Autonehoda skončila tragicky, dva lidé byli těžce zranění a jeden zemřel. Chirurgovi hrozí až šestileté vězení. Žalobkyně Lenka Kocurová s ohledem na předchozí bezúhonnost požadovala vězení v délce 12 až 14 měsíců. Obhájce chce podmínku.

Dal bych cokoliv za to, aby tam tehdy zůstal můj život, každý den se za ten čin omlouvám a prosím o odpuštění. Prosím vás o shovívavost, abych se mohl vrátit do svého zaměstnání a splatit svůj velký dluh tím, že budu pečovat o zdraví lidí,“ řekl u soudu Šampalík podle listu Právo. O osudné noci měl v krvi téměř dvě promile. Vypil dvě piva a několik panáků zelené.

Chirurgův právník i obviněný Šampalík tvrdili u soudu, že nešlo o frajeřinu nebo naschvál, ale o snahu pomoci, protože kamarádi byli hodně opilí a spali u stolu. „Bohužel mě napadlo to, čeho dodnes lituji. Rozhodl jsem se, že je odvezu domů, protože nesehnali žádný odvoz,“ kál se doktor. Šampalík prý cestu zvládal až do té doby, než se přiblížil ke krajnici, která se s automobilem utrhla.

Uslyšel jsem obrovskou ránu, vystřelily airbagy. Dan visel hlavou dolů, byl v bezvědomí, chrčel, ale dýchal. Neodpovídal mi. Snažil jsem se najít i Milana, ale toho jsem nikde nenahmatal, ani jsem ho neslyšel,“ prohlásil obžalovaný. Za necelou hodinu kolem projela dvě auta. Zastavilo bohužel až třetí.

Objevili se tři chlapci. Ptali se, kolik nás ve voze je a co se stalo. Pak přijeli hasiči a vyprostili nás. Mě naložili do sanitky, Dana do vrtulníku. V tu chvíli mně bylo jasné, že Milan asi zemřel,“ popsal chirurg. Šampalík pozůstalým po přítelovi vyplatil milion korun. Řidičského průkazu se vzdal. Rozsudek nad chirurgem se očekává příští čtvrtek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání