Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policistka vešla do cizího bytu a zastřelila majitele! Myslela si, že je zloděj!

Autor: chal - 
25. září 2018
14:35

Policistka, která na začátku září mimo službu zastřelila svého souseda Bothama Jeana (†26) u něj v bytě, byla propuštěna z policejního sboru. Amber Guyger (30) tvrdí, že si souseda spletla se zlodějem. Když vešla do jeho bytu, měla totiž za to, že přišla k sobě domů. Bývalá policistka bydlí ve stejném domě o patro níž.

Botham Jean se vrátil z práce domů do bytového komplexu a kontaktoval jednu z kamarádek, aby se omluvil, že s ní o víkendu někam nezašel. Pak napsal sestře o svých plánech na večer. Chtěl se podívat na zápas amerického fotbalu a v klidu domova odpočívat.

Jenže pak se otevřely dveře a v nich stála jeho sousedka, policistka Amber Guyger. Vytáhla zbraň a dvakrát na Jeana vystřelila. Muž v nemocnici zraněním podlehl. Střílející policistka se po složení kauce 300 tisíc dolarů může volně pohybovat na svobodě. Zatím není jasné, jak se Guyger do cizího bytu bez klíčů dostala.

Zastřelený muž byl velice oblíbený, podle přátel byl zábavný společník, rád hrál rugby a miloval jídlo. Na ostrově Svatá Lucie v Karibiku, kde se narodil, dokonce vyhrál soutěž v jedení. Za spořádání takřka kilového steaku dostal poukázku na jedno jídlo zdarma. Kupon už uplatnit nestihl…

Nešťastná událost, ke které došlo na začátku září, vyvolala řadu protestů. Hlavním důvodem nespokojenosti veřejnosti je barva kůže oběti a střílející policistky. Botham Jean měl černou pleť, Amber Guyer je běloška. Rasová otázka je v Americe stále velmi křehké téma.

Tato tragédie je dalším z mnoha případů, kdy američtí policisté zastřelili neozbrojeného člověka černé pleti. Fakt, že policistka mimo službu přišla do bytu bezúhonného Afroameričana a tam ho zastřelila, posunul další hranici. Rasové napětí v Americe bobtná, protesty proti policejním přešlapům nekončí.

Video: Jak reagovat při útoku střelce?

Video  Jak reagovat při útoku střelce?  - Policie ČR - Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání