Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čech napadl v Itálii světoznámou umělkyni: Zaútočil na ni obrazem!

Autor: yks, ČTK - 
23. září 2018
18:10

Jednapadesátiletý Čech dnes v italské Florencii napadl srbskou umělkyni Marinu Abramovič. Útočník uhodil ženu do hlavy obrazem, na kterém byl její portrét. 

Oznámila to agentura DPA s odvoláním na místní policii. Abramovičová vyvázla bez zranění, jméno Čecha ani motiv jeho činu agenturní zpráva neobsahuje. Muž byl na místě zatčen.

Incident se stal v době, kdy umělkyně opouštěla vernisáž své výstavy ve florentském Palazzo Strozzi. Útočníka, který se údajně označuje za umělce, zpacifikovala místní ochranka. 

Italská policie útočníka podle DPA zná. Letos v lednu znečistil na náměstí Piazza della Signoria ve Florencii sochu švýcarského tvůrce Urse Fischera.

Jednasedmdesátiletá Abramovičová, která žije v USA, je známá často kontroverzními performancemi, při nichž zkoumala fyzické limity lidského těla a hranice mysli. Zajímá se o vztah mezi umělcem a divákem, angažovala se i ve filmu a sochařství.

Abramovičová se proslavila mimo jiné při performanci nazvané Rythm 0. Během ní stála naprosto nehybně po 6 hodin, zatímco přítomné obecentsvo vyzvala, aby na ní podle své libosti vyzkoušelo některé z 72 připravených předmětů, mezi nimiž nechyběly hřebíky, nůžky, jehly nebo skalpel. Diváci ji během performance svlékli, pořezali, sexuálně atakovali, pili její krev a do ruky jí dali ostře nabitou zbraň s hlavní namířenou na hlavu.

Video z útoku lze nalézt zde

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání