Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vražda na objednávku stála 6 milionů: Miliardářku popravili brokovnicí

Autor: yks - 
20. září 2018
14:48

Před soudem ve francouzském městě Aix-en-Provence stanulo deset obžalovaných. Hlavním z nich je bývalý polský honorární konzul Wojciech Janowski (69). Čelí obžalobě, že si objednal a zaplatil vraždu 77leté miliardářky Hélène Pastor. Zaplatil za ni penězi, které mu dala ona sama!

Opravdu jen málokdo v Monaku může říct, že nezná rod místních realitních magnátů. Pastorových. Jeho nejslavnější příslušnicí byla donedávna právě Hélène, majitelka řady nemovitostí v těch nejlukrativnějších destinacích a žena, jejíž majetek se odhadoval na 20 miliard eur, tedy asi 500 miliard korun. Přátelila se s rodinou knížete, hlavy Monackého knížectví, a snadno si mohla dovolit vyplácet měsíční apanáž ve výši 500 000 eur, a to nejen své dceři, ale také jejímu dlouholetému partnerovi, hotelovému manažerovi Wojciechu Janowskimu, původem z Polska.

Zabijáci útočili na jistotu

Hélène Pastor měla také syna. Kritického dne, 6. května 2014, se za ním vypravila do nemocnice L'Archet ve francouzském Nice, kde se zotavoval z následků mozkové mrtvice. Po návštěvě zamířila zpět ke svému černému vozu Lancia Voyager, kde již čekal její věrný řidič Mohamed Darwich (64). Ten pro ni pracoval už 15 let. Ve chvíli, kdy se vůz rozjížděl, přikročil k nim neznámý muž. V ruce držel brokovnici se zkrácenou hlavní. První ranou zasáhl Hélène a druhou Darwiche. Oběma způsobil tak závažné zranění, že mu později v nemocnici podlehli.

Stopa v podobě sprchového gelu

Policie zprvu případ vyšetřovala jako útok mafie. Pomocí telefonních hovorů se kriminalistům podařilo vystopovat oba vykonavatele vražd. Museli jich projít 3 500 000, ale nakonec se jim podařilo najít hotelový pokoj, ve kterém se pravděpodobní pachatelé, Samine Aïd Ahmed a Al Haïr Hamadi z francouzského města Marseille, před útokem sprchovali. Byli už samozřejmě dávno pryč, ve sprše ale po nich zůstala tuba se sprchovým gelem. Pro identifikaci útočníků kriminalisté použili biologické stopy z tuby. Policisté ale zajistili také zbraně a značnou částku v hotovosti.

Bál se, že skončí bez peněz

Z útoku mafie se rázem stala vražda na objednávku. Janowskimu položili kriminalisté otázku, proč v období okolo vraždy vybral ze svého tajného účtu v Dubaji 250 000 eur. Nebyl to schopen uspokojivě vysvětlit. Nakonec se doznal k tomu, že si vraždu objednal. Udělal to prý proto, že jeho celoživotní partnerka onemocněla a jelikož se nikdy nevzali, hrozilo, že zůstane bez prostředků. Janowski sice své doznání později stáhl, obžaloba ale i tak shromáždila dostatek důkazů, aby mohla muže stíhat. Spolu s ním ovšem před soudem nestanuli jen oba vykonavatelé vraždy. Ocitlo se tam celkem 10 lidí, kteří všichni měli mít na vraždě movité ženy svůj díl viny. Proces stále probíhá. Očekává se, že potrvá zhruba 5 týdnů.

5nastolevceskych ( 20. září 2018 16:26 )

Prostě dostala lekci socdemokratické solidarity z brokovnice. Pravice solidaritou neoplývá, tak se jí dostalo teď tak důrazně, až z ní střeva vylítly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání