Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Masová vražda v přímém přenosu: Shodili si Američané Dvojčata sami?

  • 11. 9. 2018
    13:55

    Mocné věže se hroutí k zemi jako domečky z karet. Tajné služby shromažďují veškeré informace, ale FBI neřekne nic. Mohutné letadlo se po nárazu skoro vypaří, zachovají se však pasy některých únosců. Akciové trhy šílí. Mnozí zchudnou, jiní ale investují chytře, jako by vše očekávali.

    Celý svět bez dechu sledoval chvíli, když dvojice Boeingů 767 narazila před 17 lety do věží Světového obchodního centra v New Yorku. Identita útočníků je dnes dobře známa. Stejně tak příběhy mnohých z bezmála 3000 lidí, kteří se toho večera nevrátili domů. Jenže co když to všechno bylo jinak? Přinášíme tři teorie spiknutí o tom, proč spadla newyorská Dvojčata. Která z nich je nejšílenější?

  • 1.Šlo o řízenou demolici?

    Unikátní záběry z 11. září 2001 od Čecha Pavla Hlavy Unikátní záběry z 11. září 2001 od Čecha Pavla Hlavy | Foto: J. Nováček, scom, archiv

    Pád obou věží Světového obchodního centra zachytily kamery přítomných televizních štábů a řada dalších amatérských kameramanů. Podle oficiální verze ho způsobila deformace konstrukce vzniklá působením požáru. Našli se však skeptikové a to nejen z řad vyznavačů teorie spiknutí. Patří mezi ně fyzik Steven E. Jones, architekt Richard Gage. Ti prohlašují, že požáry prostě nemohly oslabit budovu natolik, aby spadla. Namísto toho tvrdí, že se jednalo o řízenou demolici provedenou pomocí pyrotechnické směsi zvané termit. Její vzorky byly údajně nalezeny v troskách budov. Odpůrci jejich názoru tvrdí, že ve skutečnosti šlo o pozůstatky nátěrů.

  • 2.Kde byla letecká obrana?

    Prach z požáru obou výškových budov zasypal Manhattan místy i do výšky dvaceti centimetrů. Prach z požáru obou výškových budov zasypal Manhattan místy i do výšky dvaceti centimetrů. | Foto: J. Nováček, scom, archiv

    Krize trvala přes hodinu, žádné z vojenských letadel se přitom nezmohlo na zásah. Letecká základna Andrews s nepřetržitou pohotovostí se nachází pouze něco přes 20 kilometrů od Washingtonu a tamní piloti mají být schopni dosáhnout New Yorku za pouhé čtyři minuty. Jak je možné, že letectvo nedokázalo ochránit dokonce ani americké ministerstvo obrany a umožnilo, aby Pentagon zasáhlo jedno z letadel? Podle zastánců teorie spiknutí šlo o naplánovanou sabotáž. Podle mínění těch, kdo zastávají oficiální linii, bylo jednoduše letectvo zaměřeno na zahraniční hrozby a na vnitřní ohrožení reagovat nedokázalo.

  • 3.Pentagon zasáhla raketa země-země?

    Snímky FBI zachycující vyšetřování teroristického útoku na Pentagon z 11. září 2001. Snímky FBI zachycující vyšetřování teroristického útoku na Pentagon z 11. září 2001. | FBI

    K útoku na americké ministerstvo obrany došlo v 9:37 místního času. Zasáhl ho Boeing 757, který ovládla skupina pěti únosců. Ti navedli letadlo do západní zdi mohutného komplexu. Při útoku z větší části řídil letadlo automatický autopilot. Únosci se měli ujmout pilotování teprve v závěrečné fázi útoku. Výsledkem bylo poničení budovy a 125 smrtelných obětí. Zahynulo 58 cestujících na palubě, včetně pěti únosců. Podle zastánců teorie spiknutí byly způsobené škody příliš malé a trosky neodpovídají typu použitého letounu. Poukazují na fakt, že minimálně části mohutných tryskových motorů by na místě dopadu musely být jasně patrné. Namísto oficiální verze tvrdí, že útok byl pouze zinscenován a Pentagon ve skutečnosti zasáhla balistická raketa.

  • 4.Trauma zůstává živé

    11. září 2001 se stalo jedním z nejhorších dnů v dějinách Spojených států. 11. září 2001 se stalo jedním z nejhorších dnů v dějinách Spojených států. | Mirror.com

    Všechny teorie spiknutí svědčí o tom, že útok z 11. září 2001 zůstává pro Američany národním traumatem. Ne nadarmo se říká, že každý z nich ví, kde se v době útoků nacházel. Dalších konspiračních teorií je ve hře celá řada a jejich zastánci trvají na svém v duchu zásady: „Dokažte mi, že se mýlím.“ Tragická bilance útoků tím zůstává nezměněna.

prasatkopepicek ( 11. září 2018 19:09 )

Cim vetsimu nesmyslu clovek veri, tim vetsi pocit vyjimecnosti ma.

vaber ( 11. září 2018 17:55 )

vzpomínám televizní na rozhovor s hasičem ještě zaprášeným od podivného prachu ,když byl v přízemí dvojčete a najednou uslyšel něco co popsal" tak,tak,tak,tak," bylo to jak výstřely z kulometu a proto vyběhl z budovy a to ho zachránilo. V té chvíli nikdo nic netušil o konspiracích a hasič mluvil jen pravdu, ale kde je ten záznam rozhovoru dnes? Chápu že je neuvěřitelné pro většinu lidí ,že takovou věc,tedy zničení dvojčat a dalších dvou budov, by někdo udělal úmyslně i přesto že čas byl zvolen takový ,že lidé ještě nebyli v práci a budovy prakticky prázdné, teroristé by určitě chtěli budovy plné lidí. Asi by se zřícení budov dalo zkoumat na modelu a porovnat s realitou,ale kdo by tochtěl dělat a riskovat?

Omur ( 11. září 2018 15:29 )

Nech toho, padouchu.

agfor ( 11. září 2018 15:22 )

Adolf taky potřeboval záminku k napadení Polska, tak jeho vojáci přepadli vysílačku Gliwice.

Omur ( 11. září 2018 14:58 )

Takhle na vás, Blesk zbohatne. To je tituleček, prskavci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání