Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nezabránil Dahlgrenově sebevraždě, čeká ho trest: Odsoudili dozorce z Valdic

Autor: ČTK - 
5. září 2018
13:18

Dozorce ve věznici Valdice na Jičínsku dostal od ředitele věznice kázeňský trest za porušení předpisů v případu sebevraždy čtyřnásobného vraha Kevina Dahlgrena. Trest byl dozorci uložen 30. srpna a není pravomocný. Dozorce se proti němu může odvolat.  Na trest dnes upozornila Česká televize. Američan Dahlgren se ve věznici Valdice oběsil 11. ledna.

Formu kázeňského trestu mluvčí neuvedla. Trest podle ní dozorce dostal podle prvního odstavce paragrafu 51 zákona o služebním poměru. Zákon jako trest v tomto odstavci uvádí například písemné napomenutí, snížení mzdy na dobu až tří měsíců, odnětí služební medaile či odnětí služební hodnosti.

Mluvčí věznice Eva Francová ani nespecifikovala, za co přesně byl trest uložen. "Porušení služební povinnosti ale nemělo příčinnou souvislost s úmrtím odsouzeného," uvedla Francová. Potrestaný dozorce dál zůstává ve služebním poměru.

Případem se zabývala i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která konstatovala, že dozorci možná porušili interní předpisy. Inspekce podala návrh na možné kázeňské projednání dozorců jejich nadřízenému funkcionáři. Trestného činu se ale dozorci podle GIBS nedopustili.

"Během naší několikaměsíční práce byly shromážděny všechny důležité podklady pro rozhodnutí. Vyžádán byl rovněž znalecký posudek," uvedl v červnu mluvčí GIBS Ivo Mitáček. Po vyhodnocení všech okolností bylo prověřování podle něj ukončeno se závěrem, že ve věci "mohlo dojít k porušení interních předpisů".

Dahlgren podle pravomocného rozsudku zavraždil v květnu 2013 v v Brně-Ivanovicích všechny členy rodiny svých příbuzných, u níž dočasně bydlel - otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý. Poté odjel do Rakouska, kde nasedl do letadla mířícího do USA. Zadržen byl na letišti ve Washingtonu na základě zatykače vydaného českými orgány. Americké soudy rozhodly o jeho vydání do ČR, kde byl odsouzen na doživotí. Dahlgrenův případ patří k nejhorším zločinům posledních let v České republice.

krista2018 ( 5. září 2018 14:45 )

Úplně stejný názor jako "jokol"

jokol ( 5. září 2018 14:38 )

Dozorce navrhnu na státní vyznamenání. Ušetřil státní pokladně miliony.

kristinn ( 5. září 2018 13:51 )

chcel sa zasamovraždiť? Chcel.Keby nebol vrah, aj tak by bolo na zváženie, či ho trestať. V tomto prípade by som neudeľovala žiaden trest. Aspoň nevyžiera štátnu pokladnicu, do ktorej dávate mnohí...Tie peniaze sa veľmi zídu napr. v nemocniciach...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání