Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Skandál ve Strakonicích: Žena našla v bytě po pohřebácích lidské ostatky!

Ve sklepě ve Strakonicích našla lidské ostatky: Nechali je tam horažďovičtí pohřebáci? (Ilustrační foto)
Ve sklepě ve Strakonicích našla lidské ostatky: Nechali je tam horažďovičtí pohřebáci? (Ilustrační foto)  (Autor: archiv Blesku)
Autor: dce - 
5. září 2018
10:45

Kauza horažďovické pohřební služby má patrně pokračování. Žena našla ve sklepě pronajatého řadového domu lidské ostatky a urny. Jednotku před ní měla obývat právě pohřební služba, která se do povědomí veřejnosti nechvalně zapsala špatným zacházením se zemřelými. Nebožtíky totiž nechávali ležet na chodbě v nevyhovujících podmínkách!

Kriminální policie od úterý vyšetřuje nález lidských ostatků ve sklepě domu na okraji Strakonic. „Prověřujeme oznámení o nálezu sedmi uren ve skladu, který si oznamovatelka pronajala k užívání společně s bytem. Předtím měla mít tento sklad pronajatý k užívání pohřební služba,“ popsala MF Dnes mluvčí strakonické policie Jaromíra Nováková.

Onou pohřební službou je údajně ta samá, která pobouřila veřejnost před dvěma lety. Pohřební ústav v Horažďovicích tehdy kontrolovala hygienická stanice a na chodbě našla těla 21 nebožtíků v absolutně nevyhovujících podmínkách – na chodbě leželi podle všeho dlouho a v některých rakvích byli i dva najednou. Vše kvůli přeplněným chladicím boxům.

Tento případ hygiena řešila na udání místní radnice, která dostala anonymní informaci o hanobení ostatků, o kterém se přesvědčili na vlastní oči. Vstoupili jsme do objektu s policií a viděli jsme na zemi pytle s těly. Kdyby to, co jsme viděli my, viděli pozůstalí, tak by podnikatel už nebyl mezi živými,“ popisuje starosta Horažďovic Michael Forman. Policie případ nakonec uzavřela s tím, že nedošlo k prokázání spáchání trestného činu.

Tentýž podnikatel, který provozoval horažďovickou pohřební službu, se zároveň ucházel o povolení k provozování ústavu z rodinného domu. Z technických údajů žádosti vyplývá, že zde plánoval mít i chladicí box na těla.

Policie ve Strakonicích nyní musí zjistit, komu patří nalezené ostatky a popel, i zda patří jedné či více osobám. A samozřejmě i to, co pozůstatky ve sklepě vůbec dělaly. Majitel ústavu si totiž nemůže urny brát jen tak domů.

Není možné to uložit do sklepa, vysypat nebo vyhodit. Podle mě se jednoznačně musí jednat buď o nevyzvednuté urny, nebo o urny ze sociálních pohřbů. Každopádně ve sklepě jsou neoprávněně,“ řekl MFD Petr Rambousek, známý český balzamovač těl a majitel pohřební služby. 

Veselemir ( 5. září 2018 12:15 )

 Autor článku by se měl naučit pojmy, kterými se ve článku ohani. Ostatky a pozůstatky nejsou totéž! Na chodbě nemohly ležet ostatky, jelikož podle zákona o pohrebnictvi, se tělo stává ostatky až po pohřbu, do té doby se jedná o pozůstatky. Paradoxem tohoto zákona je fakt, že lze hanobit ostatky, jedná se o trestný čin, ale o pozustatcich se zde nemluví a v případě nevhodneho nakládání s těly zasnulych se jedná pouze o přestupek.

neznalek88 ( 5. září 2018 12:01 )

Líp bych to neřekl Ten by mezi tu bandu politiků sedl jako prd.l do hajz..lu

luklovah ( 5. září 2018 11:42 )

Horalysa a gral co to žvaníte o kapitalismu co ten s tím má co společného za takového socialismu se děly ještě horší věci např.kanibalismus v Rusku za Stalina.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání